Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
7. června 2024 v 11:15
Čas čtení 0:40

Znásilněním bude nesouhlasný pohlavní styk, novelu podepsal prezident

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Znásilněním bude nesouhlasný pohlavní styk, novelu podepsal prezident
Zdroj: Pexels/Anete Lusina/voľne na použitie

O jeho podpisu informoval Hrad.

Dle nového zákona budou v Česku za znásilnění považovány všechny případy, kdy došlo k sexu, se kterým jedna z nezúčastněných osob nesouhlasila. Návrh prošel Poslaneckou sněmovnou i Senátem, v pátek ji podepsal také prezident Petr Pavel. Účinnosti nabyde od ledna příštího roku.

7. června 2024 v 10:54 Čas čtení 0:38 Každý pátý Slovák pochybuje o tom, že je Země kulatá. Jak jsou na tom Češi? Každý pátý Slovák pochybuje o tom, že je Země kulatá. Jak jsou na tom Češi?

V současnosti definuje trestní zákoník v Česku znásilnění na základě použití násilí nebo zneužití bezbrannosti, nikoli na základě souhlasu. Znamená to, že pokud při činu nedošlo k fyzickému násilí nebo byla osoba paralyzována strachem, což podle výzkumu nastává až v 70 procentech případů, jednání často jako znásilnění nebylo klasifikováno a pachatel zůstal bez trestu.

Nesouhlas by oběť nově nemusela projevit pouze slovem, postačilo by gesto, pláč nebo zaujetí obranné pozice. Návrh počítá také s bezbranností oběti, kdy není schopna projevit nebo utvářet svou vůli z určitého objektivního důvodu, třeba kvůli nemoci, spánku, duševní poruše, silné opilosti, spoutání a zdravotnímu postižení.

Trestný čin znásilnění má nově zahrnovat pouze soulož a jiné penetrační činy. Méně závažné sexuální praktiky bude v trestním zákoníku zahrnovat nový samostatný čin sexuální útok.

Domů
Sdílet
Diskuse