Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
7. června 2024 v 15:42
Čas čtení 1:38

Tyhle volby nás čekají do roku 2030. Od hlasování si jen tak neodpočineš

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tyhle volby nás čekají do roku 2030. Od hlasování si jen tak neodpočineš
Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová

V Česku právě probíhají volby do Evropského parlamentu. V jakých dalších volbách budou lidé v nejbližších letech rozhodovat?

V Česku v pátek začaly volby do Evropského parlamentu, hlasovat v nich lze až do soboty. Z informací Ministerstva vnitra vyplývá, že od občanské povinnosti si Češi a Češky do roku 2030 odpočinou jen jednou. 

7. června 2024 v 9:10 Čas čtení 2:38 Toto je deset nejvlivnějších žen Česka Toto je deset nejvlivnějších žen Česka

Koukni, jaké volby Česko v následujících šesti letech čekají:

2024: Volby do Senátu a krajských zastupitelstev

Ještě v roce 2024 proběhnou volby do Senátu, tedy alespoň jedné jeho třetiny (každé dva roky probíhá obměna jedné třetiny Senátu, pozn. red.). Spolu s nimi proběhnou také volby do zastupitelstev krajů. Tyhle volby proběhnou 20. a 21. září, termín už vyhlásil prezident Petr Pavel.

Volby do zastupitelstev krajů, jakožto volby do vyšších územních samosprávných celků, se konají jednou za čtyři roky. V Praze ale neprobíhají, tam se totiž konají souběžně s volbami do zastupitelstev obcí.

2025: Volby do Poslanecké sněmovny

Druhá komora Parlamentu, v níž sedí 200 poslanců a poslankyň, bude na řadě příští rok. Na rozdíl od Senátu proběhne kompletní obměna. Volby do Poslanecké sněmovny se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva, podle zásad poměrného zastoupení.

Poslanecká sněmovna, Petr Fiala, Vít Rakušan, Ivan Bartoš
Zdroj: Poslanecká sněmovna České republiky

Konají se ve 14 volebních krajích na území Česka (ve stálých volebních okrscích) i v zahraničí.

2026: Volby do Senátu a obecních zastupitelstev

Protože už jsme zmínili, že volby do Senátu se konají každé dva roky, další třetina této parlamentní komory bude na řadě v roce 2026. Spolu s ní tentokrát přijdou na řadu obecní zastupitelstva. 

7. června 2024 v 12:12 Čas čtení 0:35 Tohle je žebříček 500 nejlepších univerzit světa. Podívej se, jak si vedou ty české Tohle je žebříček 500 nejlepších univerzit světa. Podívej se, jak si vedou ty české

Volby do zastupitelstev obcí, jakožto volby do základních územních samosprávných celků, se konají jednou za čtyři roky. Hlasování probíhá pouze na území České republiky. Jak už jsme psali, na řadě bude v roce 2026 také Praha.

2028: Volba prezidenta, volby do Senátu a krajských zastupitelstev

Senát a krajská zastupitelstva už opakovat nebudeme. V roce 2028 se ale budou konat ještě jedny volby, a to prezidentské. V tomto roce totiž vyprší mandát současné hlavě státu, Petru Pavlovi.

Petr Pavel
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Prezident republiky nemůže být zvolen více než dvakrát za sebou. Volba probíhá na území Česka i v zahraničí na zastupitelských úřadech nebo konzulárních úřadech. 

2029: Volby do Evropského parlamentu a do Poslanecké sněmovny

Sotva jsi stihl*a odvolit do Evropského parlamentu (EP) a už si čteš o dalších eurovolbách? Je to tak. Zástupcům a zástupkyním, které si letos do EP zvolíme, vyprší mandát v roce 2029. A aby toho za pět let nebylo málo, budou se konat ještě volby do Poslanecké sněmovny.

2030: Volby do Senátu a do obecních zastupitelstev

V roce 2030 bude na řadě opět třetina Senátu a také obecní zastupitelstva včetně Prahy.

Domů
Sdílet
Diskuse