Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
7. června 2024 v 13:50
Čas čtení 1:08

Volby do Evropského parlamentu začínají. Tady je návod, jak na to

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Volby do Evropského parlamentu začínají. Tady je návod, jak na to
Zdroj: Pexels/volně k užití

V pátek se v Česku otevřou volební místnosti. Hlasovat je možné od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin. Volby do europarlamentu jsou podobné sněmovním i krajským, liší se jen počet kroužků, které můžeš na kandidátce udělat.

Volit může každý*každá občan*ka ČR starší 18 let. Také občané a občanky jiné členské země EU mohou hlasovat v případě, že splnili potřebné podmínky, kterými jsou trvalý nebo přechodný pobyt v Česku a zápis do zvláštního seznamu voličů pro evropské volby.

7. června 2024 v 9:10 Čas čtení 2:38 Toto je deset nejvlivnějších žen Česka Toto je deset nejvlivnějších žen Česka

Místo, kam jít volit, určuje adresa trvalého bydliště. Konkrétní místo určené k volbě je uvedeno na volební obálce, která ti přišla do schránky. Pokud sis stihl*a zařídit volební průkaz, můžeš volit v kterékoli volební místnosti v Česku. Hlasování musí proběhnout osobně a na území Česka. Ze zahraničí, korespondenčně ani elektronicky volit nelze.

Do volební místnosti si nezapomeň vzít platnou občanku nebo pas a volební lístky, které ti dorazily do schránky. Pokud nepřišly, dostaneš je ve volební místnosti. Pokud máš voličský průkaz, také si ho nezapomeň. Můžeš s ním jít kamkoliv na území ČR.

Ve volební místnosti je urna, plenta a komise, která kontroluje průběh volby. Její stolky jsou označeny prvními písmenky podle příjmení voličů. Pokud máš voličský průkaz, bývá v místnostech speciální stoleček.

6. června 2024 v 19:18 Čas čtení 2:47 Honza řídil zásah záchranářů během vlakového neštěstí v Pardubicích. Popsal, jak vše probíhalo Honza řídil zásah záchranářů během vlakového neštěstí v Pardubicích. Popsal, jak vše probíhalo

Člen*ka komise ti zkontroluje občanku nebo pas, případně voličský průkaz, dá ti speciální obálku, a pokud nemáš, také volební lístky, se kterými půjdeš za plentu.

V prostoru za plentou můžeš v soukromí vybrat stranu, které dáš hlas. Každá strana má svůj volební lístek, tedy papír se seznamem kandidátů a kandidátek. Na něm můžeš zakroužkovat jednoho či dva, které preferuješ. Pokud nikoho nezakroužkuješ, hlas jde celé straně. Lístek vlož do obálky a tu vhoď do urny. Zbytek lístků můžeš vhodit do připravených košů.  

Volby probíhají ve všech zemích EU v období od čtvrtka do neděle. Poslední voliči a voličky odevzdají své hlasy v Itálii v neděli ve 23 hodin, poté se hlasy sečtou. Více informací o kandidujících stranách a jejich programech najdeš zde.

Domů
Sdílet
Diskuse