Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
10. června 2024 v 14:10
Čas čtení 0:36

Oblíbená destinace Čechů a Češek zdražuje. Podívej se, o kolik si připlatíš za dovolenou v Turecku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Oblíbená destinace Čechů a Češek zdražuje. Podívej se, o kolik si připlatíš za dovolenou v Turecku
Zdroj: Shutterstock/evp82

Do Turecka míří každoročně na dovolenou tisíce Čechů a Češek. Zdejší nízké cenovky, na které byli v posledních letech zvyklí, jsou však již minulostí. Důvodem je vysoká inflace, která v květnu stoupla oproti loňsku na 75 procent.

Jak informuje server Seznam Zprávy, jednou z příčin velkého zdražování je rozhodnutí prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana tlačit na snižování úrokové sazby namísto jejího zvyšování. Tím však šel proti doporučením ekonomů. 

17. března 2024 v 17:30 Čas čtení 0:49 Dovolená se Čechům a Češkám letos prodraží. Ve kterých destinacích si připlatíš? Dovolená se Čechům a Češkám letos prodraží. Ve kterých destinacích si připlatíš?

Výsledná inflace tak bude mít dopad nejen na místní obyvatele, ale také na turisty, pro které už v zemi není levně jako dříve. „Turisté mimo hotelové areály musí počítat s výrazně dražšími službami, než na jaké byli v zemi zvyklí. Jen ceny hotelů a restaurací za poslední rok vzrostly v místní měně o 93 procent,“ řekl Seznam Zprávám Petr Dufek, hlavní ekonom Creditas.

Podle Dufka však návštěvnictvo nepocítí inflaci v plné síle, neboť během posledních dvou let turecká lira oslabila asi o polovinu. I přes vyšší ceny služeb by měla být turecká dovolená pro lidi z Česka stále finančně dostupná. Jedním z důvodů je fakt, že Češi do Turecka často cestují v rámci organizovaných zájezdů, jejichž ceny se zvýšily jen minimálně. 

Domů
Sdílet
Diskuse