Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Peclová
12. června 2024 v 17:13
Čas čtení 1:04

Kauza Feriho není u konce. Případ další dívky prověří soud

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kauza Feriho není u konce. Případ další dívky prověří soud
Zdroj: Profimedia

Exposlanec si za znásilnění dívek od května odpykává tříletý trest ve vězení. Na Ústavní soud se ale obrátilo dalších pět žen, které původně figurovaly jako možné oběti sexuálního násilí. Policie jejich případy odložila, proti čemuž se ženy brání.

Případ jedné z nich soud ve středu vrátil k prošetření policii. Vůči ostatním stěžovatelkám stížnosti zamítl.

„Ústavní soud vyhověl přeživší sexuálního násilí ze strany podezřelého. Podle tvrzení stěžovatelky probíhalo jednání podezřelého následujícím způsobem: Během krátkého poměru, který měla stěžovatelka ve svých sedmnácti letech s podezřelým, měli zpočátku konsensuální styk. V jeho průběhu si však podezřelý bez vědomí stěžovatelky sundal kondom a po projeveném nesouhlasu z její strany na ní styk přesto dokonal,“ řekl k případu soudce Jan Svatoň.

12. června 2024 v 16:16 Čas čtení 1:10 Lékaři jsou čím dál nespokojenější. Ukázal to průzkum VZP Lékaři jsou čím dál nespokojenější. Ukázal to průzkum VZP

Policie však rozhodla, že sundáním kondomu bez souhlasu nedošlo k trestnému činu, s čímž se ztotožnilo i státní zastupitelství.

Ústavní soud však policii jednání vytkl, včetně toho, že od stěžovatelky nezjistila bližší informace k sexuálnímu násilí a že její vysvětlení nebylo řádně zaznamenáno.

„Ústavní soud nenašel žádný rozumný důvod, kvůli kterému by vyslovení souhlasu s určitou sexuální aktivitou mělo vylučovat trestní odpovědnost pachatele, který oběť donutí (užitím násilí nebo využitím bezbrannosti) k sexuální aktivitě podstatně odlišné. Ať už je cílem používání prezervativu zabránit těhotenství, nebo se chránit před pohlavně přenosnými chorobami, je jeho použití součástí sexuální autonomie jednotlivce a ochrany kvality jeho života v oblastech chráněných ústavním pořádkem,“ doplnil Svatoň.

Dle Ústavního soudu je v dalším řízení třeba případ na základě již opatřených důkazů komplexně posoudit. Případy dalších žen se k policii vracet nebudou. Kriminalisté je podle Svatoně prověřili dostatečně.

Dominik Feri si od konce května odpykává tříletý trest za znásilnění dvou dívek, z toho jedné nezletilé, a pokus o znásilnění třetí dívky. Kvůli trestnímu řízení dříve rezignoval na post poslance za TOP 09 a úplně odešel z politiky. Proti pravomocnému rozsudku se hodlá dovolat k Nejvyššímu soudu. Všechna obvinění odmítá.

Domů
Sdílet
Diskuse