Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
13. června 2024 v 18:18
Čas čtení 0:47

Škola u Plzně čelí kritice, měla zavést nebinární záchody. Ředitelka poskytla vyjádření

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Škola u Plzně čelí kritice, měla zavést nebinární záchody. Ředitelka poskytla vyjádření
Zdroj: Pexels/Tim Mossholder/k volnému užití

Na Gymnáziu a Střední odborné škole v Plasích na Plzeňsku měli zavést nebinární toalety. Studenti a studentky tvrdí, že škola chtěla ušetřit peníze na rekonstrukci.

Škola se na sociálních sítích stalo terčem útoků, vedení školy však vysvětlilo, jak se situace má.

13. června 2024 v 12:15 Čas čtení 0:29 Ryanair spustil bleskový výprodej, platí jen jeden den. Koukni, kam se dostaneš nejlevněji Ryanair spustil bleskový výprodej, platí jen jeden den. Koukni, kam se dostaneš nejlevněji

„Žádné nebinární toalety v pravém slova smyslu na naší škole nemáme. Nepřidávali jsme žádný speciální prostor, jak se leckde psalo, ani jsme nic speciálně neoznačovali. Pouze respektujeme potřeby těch žáků, kteří si změnili pohlaví a mohou nyní chodit do stávajících toalet podle své identity,“ řekla Plzeňskému deníku ředitelka školy Markéta Lorenzová

„Informace o dalších studentech, kteří o změně identity uvažují nebo jí zatím tají, nemám. Ale pokud by v budoucnu taková situace přece jen nastala, budeme ji řešit stejným způsobem. Dáváme tím najevo, že takové děti respektujeme,“ dodala ředitelka.

12. června 2024 v 8:00 Čas čtení 4:33 „Není to ghetto Česka“: Ústí má potenciál, pověst mu ale kazí bordel a špína. Ptali jsme se mladých lidí, jak se jim tu žije „Není to ghetto Česka“: Ústí má potenciál, pověst mu ale kazí bordel a špína. Ptali jsme se mladých lidí, jak se jim tu žije

Studenti se však domnívají, že škola jen nechtěla staré toalety rekonstruovat. „Ve většině tříd na naší škole jsou převážně holky, takže je tu málo záchodů pro kluky. Aby nemuseli předělávat nové záchody kvůli klukům, aby naplňovaly hygienické podmínky, přišli s tím, že by se udělal nebinární záchod,“ cituje jednu ze studentek web CNN Prima News. Toalety by tak mohli navštěvovat všichni, včetně nebinárních a transgender osob.

Opravdu nebinární toalety, které jsou zároveň pro invalidy a je na nich přebalovací pult, nedávno zavedla třeba Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze. Také ona čelila nenávistným komentářům.

Domů
Sdílet
Diskuse