Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
14. června 2024 v 17:21
Čas čtení 0:34

Pellegriniho inaugurace se zúčastní ruský diplomat. Část opozice slavnostní událost bojkotuje

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Pellegriniho inaugurace se zúčastní ruský diplomat. Část opozice slavnostní událost bojkotuje
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Peter Pellegrini se v sobotu slavnostně ujme úřadu slovenského prezidenta. Na inauguraci byla pozvána řada hostů, mezi nimi i ruský diplomat.

Nový prezident se úřadu ujme okolo poledne složením slibu v bratislavské budově Slovenské filharmonie. Na místě bude přítomno asi 450 hostů, mezi nimi poslanci parlamentu, členové vlády nebo diplomaté. Pozvání přijal také bývalý český prezident Miloš Zeman či bývalý premiér Andrej Babiš. Mezi zástupci diplomatických sborů se inaugurace zúčastní také chargé d'affaires ruského velvyslance. 

Pozvání zástupce státu, který již více než dva roky vede nikým nevyprovokovanou vojenskou agresi na Ukrajině, potvrdila deníku SME Pellegriniho mluvčí. Podle ní pozvánka mířila na ruské velvyslanectví na Slovensku.

S účastí ruského diplomata však nesouhlasí opoziční hnutí Slovensko, jehož předsedou je bývalý premiér Igor Matovič. „Pozvání ruských představitelů na jeho inauguraci považujeme za výsměch nově zvolenému prezidentovi Petru Pellegrinimu v očích pozůstalých po desítkách tisíc nevinných dětí, žen a mužů zavražděných během řádění Putinových vrahů na Ukrajině,“ uvedlo hnutí ve svém prohlášení s tím, že jeho zástupci na inauguraci nedorazí. 

Domů
Sdílet
Diskuse