Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
23. června 2024 v 7:45
Čas čtení 0:43

Fentanyl se rozšiřuje po Evropě. U sousedů mají už desítky případů otravy touto drogou

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Fentanyl se rozšiřuje po Evropě. U sousedů mají už desítky případů otravy touto drogou
Zdroj: Unsplash / Tristan Sorseric

Droga, která má ve Spojených státech na svědomí tisíce obětí, se stále více rozšiřuje na evropském kontinentu. V poslední době ji eviduje hlavně Polsko nebo Dánsko.

Fentanyl se ve zdravotnictví používá jako analgetikum proti bolesti při onkologických onemocněních, jedná se o stokrát silnější látku než morfin. Droga tlumí centrální nervový systém a i malé množství má na tělo obrovský vliv, takže se jí lidé snadno předávkují.

1. února 2024 v 19:30 Čas čtení 6:13 Droga, která dělá z lidí zombie. Zjišťovali jsme, jestli Česku hrozí zamoření fentanylem jako v USA Droga, která dělá z lidí zombie. Zjišťovali jsme, jestli Česku hrozí zamoření fentanylem jako v USA

Polsko od začátku roku eviduje skoro 50 případů otravy novou drogou. Internetem prolétlo video dvou zdrogovaných mužů z města Poznaň. Jeden klečí na zemi, druhý se houpe na nohou. Stav uživatelů se přirovnává k zombie. První polská oběť fentanylu byla v listopadu nalezena právě v jednom z bytů tohoto města a měla u sebe fentanylové náplasti, píší Seznam Zprávy.

Na rozšíření problému se podílí elektronické recepty a receptomaty, díky nimž člověk může získat recept na konkrétní lék online. Žádost o lék schvaluje lékař, který recept vystaví. Tamější ministerstvo zdravotnictví začalo zavádět opatření v podobě kontrol, jako je třeba monitoring receptů na opioidní analgetika. 

21. června 2024 v 12:00 Čas čtení 6:24 Fitness influencer Marek si nechal udělat 26 zirkonových zubů v Turecku: „Je to tam třikrát levnější.“ Hazard, říká zubařka Fitness influencer Marek si nechal udělat 26 zirkonových zubů v Turecku: „Je to tam třikrát levnější.“ Hazard, říká zubařka

Podobný problém má i Dánsko, kde jsou opiáty poměrně snadno dostupné. Až polovina smrtí zapříčiněných drogami je spojena právě s těmito látkami. V Česku kvůli nim zemřou maximálně čtyři lidi ročně, poznamenal pro Českou televizi český protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Domů
Sdílet
Diskuse