Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
23. června 2024 v 16:52
Čas čtení 0:49

Česko zasáhl jeden z největších kroupových přívalů za řadu let, uvedli meteorologové

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko zasáhl jeden z největších kroupových přívalů za řadu let, uvedli meteorologové
Zdroj: Unsplash/Tengyart/volně k užití

Páteční kroupy byly enormní. Podle meteorologů šlo o jednu z nejvýraznějších kroupových situací za řadu let.

„Aktuálně máme sesbíráno kolem 200 záznamů krup, které se vyskytly v intenzivních supercelách v pátek,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Jejich sběr však prý stále pokračuje, podílí se na něm i Amatérská meteorologická společnost.

„Už teď je jasné, že se jednalo – co do počtu záznamů – o jednu z nejvýraznějších kroupových situací za řadu let,“ dodali meteorologové.

Zatím největší zvěčněná kroupa se objevila na Znojemsku, dosáhla téměř 10 centimetrů. Většinou se velikostně kroupy pohybovaly mezi třemi a osmi centimetry. 

Bouřky koncem minulého týdne zasáhly velkou část našeho území. První vlna přešla od Pošumaví na severovýchod, druhá se vytvořila v Rakousku a pokračovala na Moravu, informuje server iDnes. Silné bouřky se objevily i v Jihomoravském a Olomouckém kraji.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Nebezpečí představoval i extrémně silný vítr, nejrychlejší náraz se objevil na letišti v Mošnově, dosáhl skoro přesně 100 kilometrů za hodinu. Podobné hodnoty se objevily na stanici Sedlec na Třebíčsku s nárazem 95 kilometrů za hodinu.

Domů
Sdílet
Diskuse