Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna-Marie Hanzlíková
28. června 2024 v 13:32
Čas čtení 0:47

Tanec dvou mužů není povolen. Obchodní inspekce zjistila případy diskriminace

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tanec dvou mužů není povolen. Obchodní inspekce zjistila případy diskriminace
Zdroj: Pexels/volně k užití

Zákon o ochraně spotřebitele zakazuje prodávajícím diskriminaci. V prvním čtvrtletí letošního roku byl v Česku porušen třikrát. Dva tancující muže vyvedli z plesu, do klubu zakázali vstup občanům mimo EU, jinde zase podmínili pronájem českou národností.

Informuje o tom Česká obchodní inspekce (ČOI). Ta provedla celkem 37 kontrol, podezření na některou z forem diskriminačního jednání zjistila na třech z nich.

28. června 2024 v 10:20 Čas čtení 0:49 Gang prodával v posilovnách po celém Česku anabolika i kokain za miliony Gang prodával v posilovnách po celém Česku anabolika i kokain za miliony

V prvním případě se jednalo o diskriminaci na základě sexuální orientace. „Kontrola byla provedena na základě podání spotřebitele, ve kterém uvedl, že s partnerem navštívili ples, ale poté, co spolu začali tančit společenský tanec, byli organizátorem z plesu vykázáni s tím, že tanec dvou mužů není povolen,“ píše inspekce.

Diskriminaci z důvodu rasy, etnického původu, národnosti, pohlaví, sexuální orientace, věku, zdravotního postižení, náboženského vyznání, víry, světového názoru a dalších přitom zakazuje § 6 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

V dalších případech šlo o státní příslušnost. „Kontrola byla provedena na základě podání spotřebitele, který upozornil na informaci umístěnou na vstupních dveřích hudebního klubu, že se jedná o soukromý hudební klub a vstup je pouze pro členy států EU,“ uvádí inspekce.

26. června 2024 v 11:00 Čas čtení 4:38 KOMENTÁŘ: Pomoc, v mém oblíbeném seriálu hrají černošky a píšou ho lesbičky. Woke kultura mi ničí život KOMENTÁŘ: Pomoc, v mém oblíbeném seriálu hrají černošky a píšou ho lesbičky. Woke kultura mi ničí život

V posledním případě šlo o národnost. „Kontrola byla provedena rovněž na základě podání spotřebitele, které se týkalo nabídky pronájmu bytu s podmínkou majitele nemovitosti, že nájemce musí mít českou národnost,“ píše ČOI o třetím zjištěném případu. 

Ve dvou případech dostali viníci pokutu 110 tisíc korun. ČOI upozorňuje, že chce podobným případům i dále věnovat pozornost.

Domů
Sdílet
Diskuse