Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Vondráková
2. července 2024 v 14:19
Čas čtení 1:17

Velké změny v darování krve. Zapojit se už můžou i homosexuální muži

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Velké změny v darování krve. Zapojit se už můžou i homosexuální muži
Zdroj: Unsplash/LuAnn Hunt/volně k užití

Už 1. července vstoupila v účinnost nová vyhláška, která ruší staré pravidlo automaticky zakazující gayům darovat krev.

Z odběrů budou pořád vyřazeny osoby, které měly chráněný či nechráněný anální pohlavní styk s novým sexuálním partnerem v posledních čtyřech měsících. Nyní však již nezávisle na pohlaví či sexuální orientaci.

1. července 2024 v 8:00 Čas čtení 7:17 Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku

„Každý zdravý Čech, který chce pomoci zachránit životy a dát krev, by měl mít tu možnost. Naše metodika zohledňuje požadavek na individuální posouzení rizik vázaných na sexuální aktivity u každého zájemce o darování, a to aniž by bylo kritériem pohlaví nebo sexuální orientace dárce,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Před každým darováním krve pořád platí povinnost vyplnit dotazník ohledně zdraví jedince, kde jsou omezení uvedena. Může jimi být chronické onemocnění, užívání některých léků, nedávné cesty do rizikových zemí či čerstvá tetování a piercingy.

„Velké uznání patří především zastupiteli za TOP 09 Miloši Ulrichovi, který se v celé záležitosti dlouhodobě angažoval. Spolu s ministrem zdravotnictví Válkem se jim povedlo odstranit nesmyslnou praxi, která dosud bránila homosexuálním spoluobčanům v darování krve,“ upozornila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Darovat krev lze v nemocnicích, transfuzní stanice jsou téměř v každém okresním městě. Celý seznam je dostupný na stránkách Červeného kříže. Darovat může pravidelně téměř každý zdravý dospělý jedinec, před odběrem je však důležité seznámit se se všemi podmínkami. Ženy mohou chodit čtyřikrát ročně, muži dokonce pětkrát, odebírá se vždy přibližně 450 mililitrů krve.

1. července 2024 v 15:33 Čas čtení 0:54 Užívání multivitaminů nám život neprodlouží. Naopak může škodit, upozorňují vědci Užívání multivitaminů nám život neprodlouží. Naopak může škodit, upozorňují vědci

„Jsem přesvědčen, že tím, že dosud byli homosexuálové vyloučeni z dárcovství, jsme se coby společnost úplně zbytečně připravili o mnoho dárců. Je tak skvělou zprávou, že nově nebude podstatné, jestli je vaším sexuálním partnerem kluk nebo holka, ale jestli se chováte bezpečně. Děkuji panu ministru Válkovi, že tato nová pravidla prosadil,“ dodal zastupitel města Úval Miloš Ulrich (TOP 09).

Domů
Sdílet
Diskuse