Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
5. července 2024 v 10:10
Čas čtení 0:28

Česko bude mít novou největší CHKO. Podívej se, kde vznikne

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko bude mít novou největší CHKO. Podívej se, kde vznikne
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Ministerstvo životního prostředí oznámilo, že se s většinou obcí v Krušných horách dohodlo na vytvoření nové chráněné krajinné oblasti (CHKO), která by měla zahrnovat více než 1200 kilometrů čtverečních.

Jak informoval server Novinky.cz, nová CHKO se má rozprostírat v oblasti mezi obcemi Kraslice a Petrovice. „Těší mě, že obce v centrální části Krušných hor, které měly dříve výhrady, nyní s vyhlášením CHKO souhlasí,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). 

 

Podle resortu by nová CHKO měla přispět k lepší ochraně tamní krajiny, která se vyznačuje starými lesy, loukami nebo pastvinami. Díky jejímu vyhlášení také dojde ke zjednodušení státní správy. 

9. prosince 2023 v 6:00 Čas čtení 3:16 Kam na výlet: Nejnavštěvovanější vyhlídka a pohádkové údolí. Tenhle výlet opravdu stojí za to Kam na výlet: Nejnavštěvovanější vyhlídka a pohádkové údolí. Tenhle výlet opravdu stojí za to

Co to znamená pro místní obyvatelstvo? 

Lidé, kteří v oblasti žijí, musí počítat s jistými omezeními, která se odlišují podle jednotlivých zón. V nejpřísnější první kategorii například nebude možné těžit nerosty či stavět nové budovy. Na celém území CHKO budou zakázány chemické posypy, stejně jako např. stavba dálnic. 

Domů
Sdílet
Diskuse