Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Vondráková
20. července 2024 v 12:23
Čas čtení 1:45

PŘEHLED: Srovnání letních destinací. Koukni, kde je moře nejteplejší

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
PŘEHLED: Srovnání letních destinací. Koukni, kde je moře nejteplejší
Zdroj: Pexels/Mikhail Nilov/volně k užití

Sezóna dovolených je v plném proudu. Pokud se ještě rozhoduješ kam jet, může ti pomoct tento přehled.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na síti X zveřejnil předpovědi a aktuální teploty moře v rekreačních oblastech Středozemního a Černého moře.

20. července 2024 v 10:05 Čas čtení 1:03 Samosběr borůvek 2024: Podívej se, kde si nasbíráš letní mňamky za tu nejlepší cenu Samosběr borůvek 2024: Podívej se, kde si nasbíráš letní mňamky za tu nejlepší cenu

 V Chorvatsku padají rekordy

Rekordní teplotu moře naměřili meteorologové v Chorvatsku. Dosáhla 29,7 stupňů Celsia a překonala předchozí maximum (29,5 stupňů) z roku 2015.

Okolo 27 a 30 stupňů se pohybuje i teplota Černého moře. V jeho okolí předpověď hlásí jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. V pondělí více oblačnosti a přeháňky a místy se mohou objevit bouřky. Nejvyšší denní teploty mohou dosahovat až 37 stupňů Celsia. 

18. července 2024 v 13:00 Čas čtení 4:27 Drahé Chorvatsko. Zmapovali jsme, jak narostly ceny potravin i v restauracích – někde i dvojnásobně Drahé Chorvatsko. Zmapovali jsme, jak narostly ceny potravin i v restauracích – někde i dvojnásobně
Chorvátsko
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Stejné teploty naměříme i v moři v oblasti východního Středomoří a Kypru. Na souši však panuje ještě větší horko. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat mezi 33 až 38 stupni, na Kypru a v Antalyi místy vystoupají až na 40 stupňů Celsia. Meteorologové zároveň varují před přeháňkami, bouřkami a silným větrem s nárazy až 65 kilometrů za hodinu. 

Jen lehce studenější je Jónské a Egejské moře v blízkosti Kréty. Teplota moře kolísá mezi 25 až 29 stupni Celsia, v oblasti Kykladských ostrovů kolem 24 stupňů. Ve vnitrozemí je ale situace podobná, rtuť teploměru hlásí 33 až 40 stupňů. Obloha by měla být jasná až polojasná, v oblasti Soluně a na pobřeží Thráckého moře se mohou objevit přeháňky či bouřky. Opět může foukat silný severní vítr.

Na jihu Itálie skoro 40 stupňů 

Naopak na teplé moře se můžeš těšit, pokud se chystáš do jižní Itálie, na Sardinii či Maltu. Ve vodě naměříme 27 až 30 stupňů. Nejvyšší denní teploty se zde pohybují mezi 34 a 39 stupni Celsia. Ochlazení čeká Sardinii a severovýchodních oblasti Apeninského poloostrova, tam od pondělí čekáme teploty kolem 30 °C. Ojediněle se mohou objevit přeháňky či bouřky.

17. července 2024 v 13:00 Čas čtení 5:49 Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví

Před silnými přeháňkami a bouřkami meteorologové varují v oblasti Jaderského moře, především na Istrii. Teploty momentálně ukazují až 36 stupňů Celsia, od pondělí by ale měly klesnout až na 29. Moře je zde opět ohřáté na 27 až 30 stupňů.

leto, pláž
Zdroj: Unsplash/David Potaczala/volně k užití

Velmi silný vítr s nárazy až 70 kilometrů za hodinu čeká ve Lvím Zálivu. V neděli mohou Francouzskou a Italskou riviéru a Korsiku zasáhnout i přeháňky či bouřky, od pondělí by ale nebe mělo být jasné. Teploty se pohybují okolo 30 a 40 stupňů, výrazně nižší jsou na Korsice. Moře je zde o něco studenější, naměříme zde 25 až 28 stupňů Celsia, ve Lvím zálivu dokonce jen okolo 23.

Ne tak moc teplé moře si lze užít také ve Španělsku a na Baleárech. Rtuť teploměru ve vodě ukazuje 24 až 27 stupňů, na jižním pobřeží 20 až 23 stupňů Celsia. Naopak teploty vzduchu o moc nižší nejsou. Hlásí 32 až 27 stupňů, v Katalánsku 28 až 33 stupňů. 

Domů
Sdílet
Diskuse