Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
25. července 2024 v 13:27
Čas čtení 0:46

Podvodných internetových rezervací ubytování přibývá. Radíme, na co si dávat pozor

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Podvodných internetových rezervací ubytování přibývá. Radíme, na co si dávat pozor
Zdroj: Freepik/@ master1305/volně k užití

Žena skočila na lep muži, který se na sociálních sítích vydával za zástupce cestovní kanceláře. Zaplatila rezervaci ubytování ve výši 67 tisíc korun, od té doby se jí ale neozval.

Případ internetového podvodu řeší policie v Litoměřicích. Muž, který se vydával za zástupce cestovní kanceláře, si vyžádal rezervační poplatek za ubytování, poté ale přestal komunikovat. Žena tak přišla nejen o luxusní dovolenou v Chorvatsku, ale také o 67 tisíc korun.

„Po opakovaných pokusech o komunikaci s ním zjistila, že cestovní kancelář, kterou měl zastupovat, sice existuje, ale že kdosi neznámý se vydával za jejich zaměstnance, aby se obohatil,“ uvedla mluvčí policie Pavla Kofrová pro Novinky.cz. Kriminalisté po podezřelém pachateli pátrají.

25. července 2024 v 8:35 Čas čtení 0:47 Chystáš se na dovolenou? Přibal raději papírovou letenku, tato letiště tě bez ní nepustí Chystáš se na dovolenou? Přibal raději papírovou letenku, tato letiště tě bez ní nepustí

Podobných podvodných inzerátů na sociálních sítích zaznamenala policie více. V minulém měsíci přišla stejným způsobem seniorka z Přerova o 38 tisíc korun.

Důvěřuj, ale prověřuj

Kybernetičtí odborníci nabádají k ostražitosti i u platformy Booking.com. Podvodníci se skrze odkaz na škodlivý software dokážou dostat k Bookingovým přihlašovacím údajům ubytovacích zařízení. Skrze ně pak jménem hotelu, který si uživatel zarezervoval, vyzývají k platbě. Peníze pak přijdou na účet jim místo toho, aby bylo zaplaceno ubytování.

I takové podvody se ale dají odhalit. Vždy si pečlivě zkontroluj, kam peníze posíláš. Pokud má tvá platba odejít do jiné země, než ve které bookuješ ubytování, buď ostražitý/a. Vždy je dobré hotel přímo kontaktovat a danou platbu si ověřit.

Domů
Sdílet
Diskuse