Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
25. srpna 2024 v 17:51
Čas čtení 0:59

Phishingových útoků stále přibývá. Pozor si dávej na tyto stránky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Phishingových útoků stále přibývá. Pozor si dávej na tyto stránky
Zdroj: Freepik/standret/ volně k použití

Internetové stránky u nás neustále kontroluje sdružení CZ.NIC, v posledních měsících ji zablokovalo hned několik.

Registrace domén v České republice má hned několik pravidel, jedním z nich je i článek 17, který sdružení umožňuje vyřadit ty potenciálně nebezpečné. Nedávno tak CZ. NIC zablokovalo stránky banked.cz, chase1-loginpage-loading.cz a chase2-checking-loadpage.cz.

Nejnovějšími položky na seznamu jsou dle serveru Novinky také domény 3dbis.cz a helpdesk-user.cz. Většina vyřazených domén sloužila především k phishingovým útokům. Problémem je však to, že podvodníci mohou jednoduše upravit název domény a šířit stránky znovu a znovu.

Phishing je typ kybernetického útoku pomocí technik sociálního inženýrství, kdy se útočník snaží získat důvěrná data oběti nebo spustit na zařízení oběti škodlivý kód. Nejčastěji probíhá phishingový útok pomocí podvodného e-mailu s žádostí o informace k platební kartě nebo přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Výjimkou ale není ani v chatovacích aplikacích a na sociálních sítích.

23. listopadu 2023 v 15:22 Čas čtení 1:18 Přišel ti tento e-mail? Pak jsi terčem podvodu, útočníci jsou mnohem důslednější. Radíme, jak jim nenaletět Přišel ti tento e-mail? Pak jsi terčem podvodu, útočníci jsou mnohem důslednější. Radíme, jak jim nenaletět
1. prosince 2023 v 13:30 Čas čtení 5:28 Každá desátá oběť scamu byla loni mladší 25 let. Může se to stát i tobě. Takto podvody vypadají Každá desátá oběť scamu byla loni mladší 25 let. Může se to stát i tobě. Takto podvody vypadají
16. srpna 2023 v 13:12 Čas čtení 0:50 Budoucnost podvodů? Zaměstnanci v Česku zavolal deepfake šéf a ptal se na bankovní účet Budoucnost podvodů? Zaměstnanci v Česku zavolal deepfake šéf a ptal se na bankovní účet

Útoky kyberšmějdů nelze vždy jednoduše poznat, přesto existuje několik jednoduchých zásad, kterých je vhodné se držet. V momentě, kdy vám přijde email, který jste neočekávali je vždy důležité zkontrolovat adresu odesílatele, podvodníci často umí adresy dobře napodobit, ale často jim v nich například chybí některá písmena.

Vhodné je také zkontrolovat čas odeslání, většina institucí emaily posílám během pracovní doby, pokud vám přijde zpráva například v noci, je zde velká šance, že je falešná. Podvodníci také často v emailech nechávají překlepy a pravopisné chyby, což by se u oficiálních zpráv stávat nemělo. Neuškodí také překontrolovat URL adresu a pokud vám přijde například výzva k platbě, vždycky se hodí ji ověřit, například na telefonním čísle společnosti, která vám ji poslala.

Domů
Sdílet
Diskuse