Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
27. srpna 2024 v 9:45
Čas čtení 0:35

Přes čtyřicet stupňů v zimě. Extrémní teploty v Austrálii trhají rekordy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Přes čtyřicet stupňů v zimě. Extrémní teploty v Austrálii trhají rekordy
Zdroj: Pixabay/na voľné použitie

Meteorologická stanice v oblasti Kimberley na západě země zaznamenala 41,6 stupně Celsia. To je nejvyšší zimní teplota, kterou kdy Austrálie zaregistrovala.

Rekord byl předběžně potvrzen Úřadem pro meteorologii, oficiálně ho pak úřad zpečetí v úterý. Pokud bude potvrzen, předčí tak dosavadní zimní maximum, které bylo naměřeno před čtyřmi lety ve West Roebuck. Rtuť teploměru tehdy ukazovala 41,2 stupně Celsia.

Zimní období připadá pro jižní polokouli na měsíce červen, červenec a srpen. Vědci tvrdí, že je Austrálie na dobré cestě k tomu, zaznamenat nejteplejší srpen v historii. Hranici čtyřiceti stupňů totiž překročily teploty i na mnoha dalších místech Západní Austrálie. Horka by neměla polevit ani v dalších dnech.

17. května 2023 v 16:44 Čas čtení 0:36 Zásadní hranici globálního oteplení o 1,5 °C pravděpodobně překročíme do pěti let, varují odborníci Zásadní hranici globálního oteplení o 1,5 °C pravděpodobně překročíme do pěti let, varují odborníci

Teplý vzduch by v následujícím týdnu měl putovat přes vnitrozemí na východní pobřeží. Zimních teplotních rekordů by se tak mohly dočkat i státy Queensland a Nový Jižní Wales s metropolí Sydney.

Australské teploty tento rok překračují o více než deset stupňů srpnový průměr. Experti se domnívají, že je to vlivem globálního oteplování, které zkracuje zimu a přináší teploty typické pro léto a jaro.

Domů
Sdílet
Diskuse