Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
9. září 2024 v 13:06
Čas čtení 1:01

Hygienici na jihu Čech evidovali minulý týden více nových případů černého kašle

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Hygienici na jihu Čech evidovali minulý týden více nových případů černého kašle
Zdroj: Pexels/volně k užití

Hygienici v Jihočeském kraji evidovali za minulý týden 51 nových případů černého kašle. V prvním školním týdnu je to o 20 více než v posledním prázdninovém týdnu.

Potvrzených případů je 2 778. Vyplývá to z aktuálních údajů jihočeských hygieniků. V průběhu celého loňského roku v Jihočeském kraji evidovali 29 případů.

„Největší počet nových případů jsme v uplynulém týdnu z hlediska věku pacientů registrovali mezi dospělými ve věkové skupině 45 až 54 let, kde přibylo 13 nových případů. Devět případů přibylo v kategorii 35 až 44 let. Nejvíce případů celkově dlouhodobě registrujeme mezi středoškoláky, v kategorii 15 až 19 let je od začátku roku celkem 665 případů, mezi dospělými v kategorii 45 až 54 je aktuálně 392 případů a následuje kategorie školních dětí 10 až 14 let, kde registrujeme 368 případů,“ uvedla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

9. září 2024 v 10:29 Čas čtení 0:51 V zemích NATO opět řádili ruští hackeři. Měli stát za kybernetickými útoky V zemích NATO opět řádili ruští hackeři. Měli stát za kybernetickými útoky

Největší počet nemocných mezi jihočeskými okresy je dlouhodobě na Českobudějovicku, kde je 1036 evidovaných případů, a na Jindřichohradecku, kde je 474 případů. Ostatní okresy mají výskyt velmi vyrovnaný a pohybuje se od 240 na Táborsku po 266 případů na Písecku.

Podle odborníků je nákaza riziková hlavně pro nejmenší děti. Ještě nemohou mít dokončené povinné očkování proti černému kašli a také mají omezenou schopnost kašlat, což u nich vede k dušení. „Mezi dětmi do jednoho roku jako nejzranitelnější věkové skupiny registrujeme 44 případů, v minulém týdnu nepřibyl v této kategorii žádný nový,“ dodala Kotrbová.

9. září 2024 v 9:38 Čas čtení 0:42 Obávané deště dorazily i na Saharu. Povodně si vyžádaly několik obětí Obávané deště dorazily i na Saharu. Povodně si vyžádaly několik obětí

Černý kašel je vysoce infekční bakteriální onemocnění, které postihuje plíce a dýchací cesty. Způsobují ho bakterie v ústech, nosu a hrdle nakažené osoby. Od začátku letošního roku do konce července lékaři evidovali v Česku 25.560 nakažených. Nahlášené počty jsou tak nejvyšší od roku 1958, kdy bylo v tehdejším Československu zahájeno proti černému kašli očkování.

Domů
Sdílet
Diskuse