Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
9. září 2024 v 9:38
Čas čtení 0:42

Obávané deště dorazily i na Saharu. Povodně si vyžádaly několik obětí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Obávané deště dorazily i na Saharu. Povodně si vyžádaly několik obětí
Zdroj: Unsplash/Henry Dick/volně k užití

Předpovědi meteorologů se naplnily. Přívalové deště a povodně zasáhly jih Maroka a Alžírska. Pršelo i na Sahaře.

Obvykle velice suché až pouštní oblasti jižního Maroka a Alžírska zasáhly přívalové deště a povodně. Neobvyklé úhrny srážek přinesla výjimečná masa tropického vzduchu. Ve třech marockých provinciích si voda vyžádala 11 obětí, 9 lidí se pohřešuje. V Maroku odnesl silný proud vody jednu dívku, další člověk je také pohřešovaný.

28. srpna 2024 v 8:57 Čas čtení 0:47 Na Sahaře bude pršet. Takový úhrn srážek přišel za posledních 53 let jen čtyřikrát Na Sahaře bude pršet. Takový úhrn srážek přišel za posledních 53 let jen čtyřikrát

Maroko již šest let sužovalo sucho a potýkalo se s nedostatkem vody. Nyní v okolí města Warzazát zaznamenalo během tří hodin až 47 milimetrů srážek. U města Zagora, poblíž alžírských hranic, spadlo neuvěřitelných 170 milimetrů vody za den. Deště doprovázely i bouřky a silný vítr o rychlosti 100 kilometrů za hodinu.

Povodně napáchaly velké škody. V Maroku zničily 40 domů, 93 silnic, poškodily také vodovodní, elektrickou a telefonní síť. 

V Alžírsku pršelo i na Sahaře. Takový jev není vůbec běžný. Za posledních 53 let pršelo na poušti takto vydatně pouze čtyřikrát. Meteorologové upozorňovali na přicházející srážky již na konci srpna. Podle nich se jedná o známky změny v zemském meteorologickém systému.

Domů
Sdílet
Diskuse