Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Ábelová
12. září 2024 v 11:24
Čas čtení 1:22

Advokátka Hrdá opustila spolek Bez trestu. Důvodem je obhajoba soudce obviněného z týrání partnerky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Advokátka Hrdá opustila spolek Bez trestu. Důvodem je obhajoba soudce obviněného z týrání partnerky
Zdroj: Flickr/European Parliament/volně k užití

Advokátka, aktivistka a spoluzakladatelka spolku Bez trestu, který se zabývá ochranou a podporou obětí sexualizovaného a domácího násilí, na konci sprna organizaci opustila. Role advokátky soudce Švaňhala se neslučovala s hodnotami spolku.

Soudce Roman Švaňhal byl dvakrát souzen za týrání své partnerky. Nejvyšší soud ho ale zprostil viny, a to z toho důvodu, že intenzita jeho útoků nebyla dostatečně vysoká. Jak rozhodl soud, šlo podle něj jen o přestupek. Nevyloučil ale, že je tyranem. Později byl potom odsouzen za to, že partnerku křivě obvinil. Švaňhalovou obhájkyní je advokátka Lucie Hrdá, což se podle spolku jeví jako neslučitelné s jejich hodnotami. Odchod ze spolku Bez trestu oznámila organizace i Hrdá na sociálních sítích.

„V souvislosti s aktuální kauzou po vzájemné dohodě z Bez trestu odešla adkvokátka Lucie Hrdá,“ uvedla organizace na platfomě X. Dodala, že role advokátky v případu soudce Švaňhala je neslučitelná s hodnotami spolku. „Neztotožňujeme se se způsobem obhajoby, ani s následným komentářem, že by se snad nemělo jednat o násilníka. Taková komunikace je sama o sobě zlehčováním násilí a neslučuje se s hodnotami Bez trestu,“ uvedl spolek v tiskové zprávě. Hrdá oznámila odchod ze spolku na platformě X (dříve Twitter).

„Nicméně jsem se rozhodla, že Bez trestu opouštím. Budu i nadále podporovat oběti a neziskový sektor, který o mé znalosti bude stát a bojovat proti systému, který jde proti nim,“ napsala Hrdá. Spolek advokátce poděkoval za otevření tématu trestání sexualizovaného a domácího násilí a uplatňování viktimologických mýtů v soudním rozhodování.

12. září 2024 v 10:12 Čas čtení 0:56 O víkendu zasáhnou Česko extrémní deště. Po víkendu se má ale ještě oteplit O víkendu zasáhnou Česko extrémní deště. Po víkendu se má ale ještě oteplit
10. září 2024 v 11:50 Čas čtení 0:47 Čeští vědci objevili lék na vzácné genetické onemocnění. Na celém světě jím trpí asi půl milionu lidí Čeští vědci objevili lék na vzácné genetické onemocnění. Na celém světě jím trpí asi půl milionu lidí
11. září 2024 v 10:27 Čas čtení 1:00 Vrah v Hradci Králové ubodal 14letého chlapce. Policii řekl, že si nic nepamatuje Vrah v Hradci Králové ubodal 14letého chlapce. Policii řekl, že si nic nepamatuje

Švaňhala se proti rozsudku zaplacení peněžitého trestu kvůli odsouzení za křivé obvinění partnerky odvolal. Ministerstvo spravedlnosti ale neuvažuje o tom, že by byl soudce dočasně postaven mimo službu nebo dál nemohl soudit.

Domů
Sdílet
Diskuse