Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
11. září 2024 v 10:27
Čas čtení 1:00

Vrah v Hradci Králové ubodal 14letého chlapce. Policii řekl, že si nic nepamatuje

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vrah v Hradci Králové ubodal 14letého chlapce. Policii řekl, že si nic nepamatuje
Zdroj: Policie ČR

Za ubodání čtrnáctiletého chlapce v Hradci Králové z letošního ledna dnes odvolací Vrchní soud v Praze potvrdil Janu Bártovi trest 18 let vězení. Rozhodnutí je pravomocné.

Bártovi hrozilo až dvacetileté vězení. Muž u soudu nevypovídal, policii řekl, že si na čin nepamatuje.

„Podle názoru odvolacího soudu je prakticky vyloučené, aby se trestného činu dopustil někdo jiný než právě obžalovaný,“ konstatoval předseda odvolacího senátu JIří Lněnička. Uložený trest je podle soudce také přiměřený.

10. září 2024 v 17:01 Čas čtení 0:38 Zapálil a zabil bývalou partnerku, olympioničku z Ugandy. Teď sám zemřel na následky útoku Zapálil a zabil bývalou partnerku, olympioničku z Ugandy. Teď sám zemřel na následky útoku
10. září 2024 v 14:20 Čas čtení 0:37 Co nejvíc rozčiluje Čechy na silnicích? Podívej se, co říká nový průzkum Co nejvíc rozčiluje Čechy na silnicích? Podívej se, co říká nový průzkum
10. září 2024 v 11:50 Čas čtení 0:47 Čeští vědci objevili lék na vzácné genetické onemocnění. Na celém světě jím trpí asi půl milionu lidí Čeští vědci objevili lék na vzácné genetické onemocnění. Na celém světě jím trpí asi půl milionu lidí

Bárta chlapce, kterého znal, napadl v podvečer 4. ledna mezi kolejišti mimo nástupní místa hlavního železničního nádraží v Hradci Králové. Kuchyňským nožem s více než dvanácticentimetrovou čepelí mu zasadil 25 bodnořezných ran různé intenzity. Chlapec zraněním na místě podlehl.

Muž, který byl v minulosti několikrát trestán, u hradeckého krajského soudu odmítl vypovídat, do policejního protokolu uvedl, že si na čin nepamatuje, trpí schizofrenií a v době činu bral několik let pervitin. Soudní znalci ale duševní poruchu ani závislost na drogách nezjistili.

Bártův obhájce dnes v odvolání žádal, aby soud znovu posoudil vinu obžalovaného, a to například i s ohledem na to, že se nepodařilo zjistit motiv činu. Uložený trest je také podle obhájce přísný kvůli osobnosti obžalovaného. „(Soud) nezohlednil to, že to klient neměl v životě úplně lehké, což se projevilo na formování osobnosti, i na jeho značné nevyzrálosti,“ řekl právník.

Podle státního zástupce ale byl obžalovaný usvědčen řadou důkazů, mimo jiné i svědeckými výpověďmi. Bárta má podle něj sice podprůměrný intelekt, závažnou poruchu ale u něj znalci nezjistili. „Obžalovaný je za své jednání plně odpovědný,“ řekl žalobce. Trest, který muži hradecký soud uložil, je podle něj adekvátní.

Třem pozůstalým má Bárta podle rozsudku zaplatit jako nemajetkovou újmu dohromady více než milion korun.

Domů
Sdílet
Diskuse