Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ella Petrová
13. září 2024 v 17:02
Čas čtení 0:56

Most v Drážďanech se může každou chvílí zřítit, varují hasiči. Česko nabídlo pomoc

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Most v Drážďanech se může každou chvílí zřítit, varují hasiči. Česko nabídlo pomoc
Zdroj: Unsplash / Songyang

Most Carolabrücke dříve nebo později prý spadne do Labe. Jeho část se totiž stále potápí.

Drážďanský most Carolabrücke se skládá ze tří částí – A, B a C. Po částech A a B jezdí auta, zatímco část C byla vybavena tramvajovými kolejemi a chodníkem. Ve středu došlo k zhroucení dílu C nacházejícího se poblíž Starého Města. Hasiči uvádějí, že se však hýbe i část mostu blíže k Novému Městu, nezbývá nic jiného než ji strhnout.
 
Existují obavy, že při stržení části mostu by došlu k jeho zřícení. „Nevíme, kdy se to stane. Nyní je v plánu strhnout část C kontrolovaným způsobem, aby se odvrátilo nebezpečí. Snažíme se, co je v našich silách, abychom to stihli před blížící se povodní. Ale nevíme, jestli to dokážeme,“ řekl mluvčí hasičů Klahre.
 


Hasiči doufají, že zřícený most odolá povodním a bude následně odstraněn. Pokud by se však zřítil do Labe, pravděpodobně by při povodních fungoval jako hráz. Odborníci tvrdí, že k pádu mostu nejspíše velmi přispěla koroze. 

13. září 2024 v 11:38 Čas čtení 1:04 AKTUÁLNĚ: Mapa ukazuje, kde pravdepodobně dojde k záplavám. Co v takovém případě dělat? AKTUÁLNĚ: Mapa ukazuje, kde pravdepodobně dojde k záplavám. Co v takovém případě dělat?

Česko nabídlo spolkové zemi Sasko pomoc s odstraněním mostu Carolabrücke. Ministr vnitra Vít Rakušan ujistil, že hasičská technika, která by se použila v Německu při odstraňování problémů, by v Česku nechyběla. „Tu techniku máme v České republice v několika podáních, na několika místech.“ 

Domů
Sdílet
Diskuse