Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Fábryová
dnes 19. září 2024 v 8:00
Čas čtení 0:30

V Evropě se rychle šíří nová varianta covidu. Situace se zhorší na podzim, odborníci radí očkování

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Nová varianta bude podle odborníků v Evropě dominovat už na podzim.

  • Již v 11 evropských zemích byla nahlášena nová varianta onemocnění COVID XEC, podle lékařů se může stát dominantní, informuje Euronews.
  • Nová varianta je hybridem omikronových podvariant KS.1.1 a KP.3.3, které aktuálně dominují. Na podzim by se však nová mutace mohla rychle rozšířit.
  • Virus byl objeven ve Slovinsku, Belgii, Německu, Nizozemsku, Velké Británii, Dánsku, Francii, Irsku, Švédsku, Itálii a Španělsku.

Citát: „Očkování je nejúčinnějším opatřením na ochranu před závažnějšími formami covidu-19 a sezónní chřipky,“ uvádí Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí.

Širší kontext: Vzorky ale nemusí být úplně přesné. Odborníkům však mohou pomoci v tom, zda je třeba zavést zvláštní opatření nebo pozměnit vakcíny. BBC však informuje, že odborníci se shodli v tom, že již existující vakcíny jsou účinné i vůči variantě XEC. Lidem doporučili nechat se přeočkovat před zimou.

vakcína,očkovanie,koronavírus,
Zdroj: TASR
Domů
Sdílet
Diskuse