Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eva Thonhauserová TASR
včera 1. října 2024 v 10:29
Čas čtení 0:51

Putin povolává do armády 133 tisíc nových vojáků. Zbraň dostanou do rukou i 18letí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Putin povolává do armády 133 tisíc nových vojáků. Zbraň dostanou do rukou i 18letí
Zdroj: TASR/AP

„Speciální vojenská operace“ na Ukrajině nebere konce a ruský diktátor potřebuje do své válečné mašiny nové brance.

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil podzimní odvod 133 tisíc nových vojáků, který by měl probíhat od úterý 1. října do konce letošního roku. Vyplývá to z výnosu Kremlu zveřejněného v pondělí.

1. října 2024 v 9:27 Čas čtení 0:47 Po odchodu Pirátů čekají koalici jednání o rekonstrukci vlády Po odchodu Pirátů čekají koalici jednání o rekonstrukci vlády

Dekret zveřejnil ruský státní deník Rossijskaja gazeta. Vyzývá k odvodu obyvatel ve věku od 18 do 30 let, kteří „nejsou v záloze a nepodléhají branné povinnosti podle federálního zákona... v počtu 133 tisíc osob“.

V září Putin s odkazem na hrozby pro západní hranice Ruska nařídil rozšířit řady tamní armády o 180 tisíc vojáků na celkový počet 1,5 milionu aktivních branců. Tento krok by znamenal, že Rusko bude mít po Číně druhou největší armádu na světě co se počtu vojáků týče. Jak se ale dlouhodobě ukazuje, kvantita zjevně není všechno.

Postoj Západu a ukrajinská protiofenzíva

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, americký prezident Joe Biden a další představitelé Severoatlantické aliance (NATO) obviňují Putina, že jediným agresorem v konfliktu na Ukrajině je on sám, a že Rusko představuje nebezpečí pro ostatní sousední země.


Právě nedostatek ruských vojáků je pak uváděn jako klíčový faktor úspěchu překvapivého vpádu ukrajinských vojsk do Kurské oblasti, který začal 6. srpna. Moskva se snažila vyhnout posílení své obrany v Kurské oblasti vojáky bojujícími na východní Ukrajině a místo toho se spoléhala na jednotky z jiných oblastí, aby zastavila tuto ukrajinskou ofenzívu na ruském území.

Domů
Sdílet
Diskuse