Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
ČTK
dnes 3. října 2024 v 12:22
Čas čtení 0:57

Evropská komise vyzvala Česko, aby přestalo diskriminovat romské děti

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Evropská komise vyzvala Česko, aby přestalo diskriminovat romské děti
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Evropská komise dnes vyzvala Českou republiku, aby přestala diskriminovat romské děti.

Česko podle komise nedodržuje právní předpisy Evropské unie o boji proti rasové a etnické diskriminaci, Brusel proto s Prahou zahájil řízení pro porušení unijního práva (takzvaný infringement). Praha podle EK účinně neřeší problém segregace romských dětí ve školách.

Podobné výtky na adresu České republiky komise vznesla již v minulosti, nyní zasílá Česku takzvanou dodatečnou výzvu a Praha má dva měsíce na to, aby odpověděla a nedostatky odstranila.

3. října 2024 v 11:12 Čas čtení 0:50 Krvácivá horečka marburg: U sousedů mají dva lidé podezření na hrozivou nemoc Krvácivá horečka marburg: U sousedů mají dva lidé podezření na hrozivou nemoc
3. října 2024 v 10:11 Čas čtení 0:30 Hygienici v hypermarketu našli mrtvé myši i trus. Havířov bojuje s přemnožením hlodavců Hygienici v hypermarketu našli mrtvé myši i trus. Havířov bojuje s přemnožením hlodavců
3. října 2024 v 7:01 Čas čtení 0:44 Z práce do hrobu? Podle Jurečky budou lidé odcházet do důchodu nejpozději v 67 letech Z práce do hrobu? Podle Jurečky budou lidé odcházet do důchodu nejpozději v 67 letech

Řízení pro porušení práva neboli infringement má dvě fáze. V první zasílá Evropská komise členskému státu nejprve právě formální upozornění na porušení práva a posléze své odůvodněné stanovisko. Teprve ve druhé fázi dochází k projednání porušení práva před Evropským soudním dvorem.

Česká republika podle Evropské komise nedodržuje směrnici o rasové rovnosti. Ta striktně zakazuje diskriminaci na základě etnického původu v klíčových oblastech života, včetně vzdělávání. Brusel zaslal Praze výzvu k řešení nepřiměřeného a systémového umisťování romských žáků do oddělených škol pro děti se zdravotním postižením již před deseti lety. Od té doby byl systém zvláštních škol v zemi sice ukončen, nicméně ze zjištění komise vyplynulo, že romské děti jsou stále nadměrně zastoupeny v oddělených třídách nebo školách pro žáky s mentálním či tělesným postižením nebo závažnými vývojovými poruchami a poruchami chování.

Podobné kritice od Evropské komise kvůli zacházení s romskými dětmi čelí i Maďarsko, které již rovněž obdrželo formální výzvu ke splnění povinnosti. Vůči Slovensku loni v květnu Evropská komise dokonce podala žalobu k Soudnímu dvoru Evropské unie.

Domů
Sdílet
Diskuse