Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
včera 4. října 2024 v 14:43
Čas čtení 0:32

V Africe řádí záhadný virus. Podlehne mu téměř každý nakažený

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Africe řádí záhadný virus. Podlehne mu téměř každý nakažený
Zdroj: rawpixel.com/U.S. Navy Medicine

Africká Rwanda se potýká s epidemií zákeřného virového onemocnění Marburg. Světová zdravotnická organizace před ním varuje.

Jak uvádí stanice CNN Prima News, nákaza končí smrtí až u 88 procent nakažených. Ve Rwandě již v důsledku nemoci zemřelo jedenáct lidí. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) hrozí, že se virus rozšíří i do dalších zemí. Případy se totiž objevily v hlavním městě Kigali, kde se nachází mezinárodní letiště. Epidemie v zemi vypukla na konci září a od té doby bylo hlášeno již asi 36 případů. 

3. října 2024 v 11:12 Čas čtení 0:50 Krvácivá horečka marburg: U sousedů mají dva lidé podezření na hrozivou nemoc Krvácivá horečka marburg: U sousedů mají dva lidé podezření na hrozivou nemoc

Nemoc se projevuje především horečkou, bolestmi hlavy a svalů, průjmem či vnějším i vnitřním krvácením, které postihuje i několik orgánů. Původ viru zatím není znám, stopy však podle vědců vedou k netopýrům. 

Velké manévry kvůli viru se konaly ve středu na nádraží v Hamburku, kam vlakem přijel cestující, který se vrátil z Rwandy. Mladý muž vykazoval příznaky nemoci, dříve se navíc s nemocí setkal. Provedené testy nakonec nákazu nepotvrdily.

Domů
Sdílet
Diskuse