Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
12. října 2024 v 11:08
Čas čtení 0:47

80 let bez jaderných zbraní. Nobelovu cenu za mír získávají přeživší atomových výbuchů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
80 let bez jaderných zbraní. Nobelovu cenu za mír získávají přeživší atomových výbuchů
Zdroj: Tomohiro Ohsumi/Getty Images

Letošním laureátem Nobelovy ceny za mír se stala japonská organizace Nihon Hidankjó, jejímž cílem je dosáhnout světa bez jaderných zbraní.

Organizace, která byla založena v roce 1956, sdružuje přeživší výbuchů atomových bomb v Hirošimě a Nagasaki v závěru druhé světové války. Jejím cílem je zabránit opětovnému použití zbraní, které mají na svědomí stovky tisíc životů.

Organizace podle Nobelova výboru pomohla vytvořit a upevnit široký odpor vůči jaderným zbraním po celém světě, a to na základě osobních příběhů, vzdělávacích kampaní založených na vlastních zkušenostech nebo vydávání naléhavých varování proti šíření a používání těchto zbraní. 

11. října 2024 v 13:30 Čas čtení 5:21 Slávka pracuje v Německu jako elektrikářka: ve firmě vůči mně nejdřív měli předsudky. Vydělávám přes 130 tisíc Slávka pracuje v Německu jako elektrikářka: ve firmě vůči mně nejdřív měli předsudky. Vydělávám přes 130 tisíc

Nihon Hidankjó svojí činností přispěla k tomu, že za posledních téměř 80 let nebyla ve válce nikde na světě použita jaderní zbraň. „Jaderné mocnosti modernizují a vylepšují svůj arzenál, zdá se, že se nové země chystají získat jaderné zbraně, a objevují se hrozby použití jaderných zbraní v probíhající válce,“ uvedl výbor s tím, že právě v tuto chvíli stojí za to si připomenout, že tyto zbraně jsou těmi nejničivějšími, jaké kdy svět viděl. 

Domů
Sdílet
Diskuse