Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová ČTK
dnes 17. října 2024 v 9:34
Čas čtení 1:10

Nadávky, kopání a bytí. Spolek Zvířata nejíme zveřejnil drastické záběry z kravínů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nadávky, kopání a bytí. Spolek Zvířata nejíme zveřejnil drastické záběry z kravínů
Zdroj: Unsplash

Spolek Zvířata nejíme zveřejnil tajné záběry z 12 kravínů, na kterých zaměstnanci krávy bijí, kopou do nich, sprostě jim nadávají, dokonce je mlátí tyčemi. Na videích je také zachyceno, jak jsou zvířata tahána za traktorem s řetězy omotanými kolem krku.

Velké množství záběrů z různých kravínů podle aktivistů ukazuje, že nejde o ojedinělé incidenty, ale o běžnou praxi v těchto chovech. Veterinární správa potvrdila, že záběry jasně dokumentují porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, a chystá kontroly na dotčených farmách.

Podle Lukáše Vincoura ze spolku Zvířata nejíme aktivisté dlouhodobě sledují případy týrání zvířat a hlásí je veterinářům, kteří je vyšetřují. Spolek plánuje postupně zveřejňovat záběry z dalších chovů, které dodávají mléko velkým českým mlékárnám.

Mlékárna Madeta, která odebírá mléko z těchto chovů, zacházení se zvířaty důrazně odsoudila. „Společnost Madeta toto šokující chování ke kravám, o kterém jsme neměli povědomí, velmi důrazně odsuzuje a distancuje se od něj. Požádáme státní dozorové orgány, aby v této věci neodkladně zasáhly. S dotčenými dodavateli mléka jsme připraveni ukončit dodavatelsko-odběratelskou smlouvu,“ sdělila mluvčí největší mlékárny v zemi Marta Faktorová.

Utrpení zvířat je u normalizované a běžné 

Záběry pocházejí z různých farem, většina z nich se nachází v okrese Třebíč na Vysočině. Krajská veterinární správa již zahájila kontrolu chovu v Kožichovicích. Jakub Fukal, předseda představenstva Zemědělského družstva Kožichovice, potvrdil, že některé záběry jsou „nepěkné“ a že na základě nich budou učiněna personální opatření.

21. září 2024 v 7:30 Čas čtení 2:59 Random mládě z Thajska neovládlo sítě jen proto, že je tak cute. Za popularitou Moo Deng stojí věda i internetová toxicita Random mládě z Thajska neovládlo sítě jen proto, že je tak cute. Za popularitou Moo Deng stojí věda i internetová toxicita

Spolek Zvířata nejíme také zahájil kampaň MLÉK.O– konec lží o mléku, jejímž cílem je vyvrátit mylnou představu o šťastných kravách pobíhajících po pastvinách. Ochránci zvířat zdůrazňují, že životy krav a telat jsou často plné násilí a utrpení.

„Kravám je jejich čerstvě narozené tele nenávratně odebráno do venkovního boxu, kde je krmeno sušenou mléčnou náhražkou a do měsíce svého věku zažívá bolestivé vypalování rohů bez umrtvení. Krávy jsou často dojené do jejich vyčerpání a neschopné pohybu jsou dovlečené na jatka, kde jejich bídný život končí,“ tvrdí členka spolku Martina Žabenská.

Kampaň má za cíl upozornit na krutosti v mlékárenském průmyslu a vyzvat k ukončení utrpení zvířat.

Domů
Sdílet
Diskuse