Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Barbora Fábryová
včera 20. října 2024 v 16:45
Čas čtení 0:31

Toto je mapa vesmíru, ukazuje miliony galaxií. Dalekohled Euclid pořídil neuvěřitelné fotografie

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Vědci tvrdí, že na konci projektu bude mapa ukazovat miliardy hvězd a galaxií.

  • Evropská vesmírná agentura zveřejnila první část 3D mapy vesmíru, kterou pořídil teleskop Euclid, informuje BBC.
  • Na mapě je zobrazeno více než 14 milionů galaxií a desítky milionů hvězd.
  • Podle vědců jde o 1 % z toho, co chtějí během šestiletého sledování zachytit. Na konci projektu chtějí, aby mapa zobrazovala miliardy galaxií. Přesto však půjde jen o přibližně třetinu vesmíru.
20. října 2024 v 13:40 Čas čtení 0:57 Překážel při sexuálních orgiích. Slovenský pár brutálně týral dvouletého chlapce Překážel při sexuálních orgiích. Slovenský pár brutálně týral dvouletého chlapce

Citát: „Tohle je jen malý zlomek celé oblasti, kterou Euclid prozkoumá, takže na konci budeme mít skutečnou astronomickou sklizeň objevů,“ řekl profesor Mat Page z Mullardova laboratoře vesmírné vědy.

Širší kontext: Mapa má až 208 gigapixelů a fotografie, které teleskop dokázal pořídit, jsou velmi detailní a ve vysokém rozlišení. Evropská vesmírná agentura říká, že za pouhé dva týdny Euclid dokázal pokrýt více než 500krát větší plochu Měsíce v úplňku, než je vidět ze Země.

vesmírvesmírvesmírvesmír
Zobrazit galerii
(5)
Domů
Sdílet
Diskuse