Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Vondráková
dnes 24. října 2024 v 16:43
Čas čtení 1:00

Vyčlenit dítě z výuky o LGBT? Podle ministerstva to není možné

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vyčlenit dítě z výuky o LGBT? Podle ministerstva to není možné
Zdroj: TASR/AP/Michael Buholzer/Keystone

Spolek Tradiční rodina nedávno na sociálních sítích začal šířit dopisy, které rodiče mají posílat se svými dětmi do školy. Píší v nich, že chtějí, aby jejich potomci byli vyjmuti z výuky o LGBT tématech. Ministerstvo školství se k situaci vyjádřilo.

„Ze školského zákona i z názoru Nejvyššího správního soudu vyplývá, že filozofických, náboženských i světonázorových hodnot se ve větší či menší míře dotýká celá řada vyučovaných témat, není proto možné čistě z tohoto důvodu zcela vylučovat žáka z obsahu vzdělání,“ uvedla dle serveru Novinky mluvčí ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Tereza Fojtová.

Nedávno takovou situaci řešilo vedení školy na Olomoucku. Ředitelka Vladimíra Švecová rodičům odpověděla, že rozhodnutí akceptuje a předá ho vyučujícím. Jak přesně situaci řešila, sdělit nechtěla, škola se ale podle ní LGBT tématům nevěnuje. „Když se podíváte na webové stránky školy, je tam volně přístupný náš vzdělávací program, o ničem takovém tam není ani řeč. To, že mám s matkou nějakou interní domluvu, nebudu propírat v médiích,“ vysvětlila Deníku N Švecová.

11. května 2023 v 18:03 Čas čtení 1:04 Velká mapa Evropy: Jak se žije LGBTQI+ lidem? Lépe než Česko si vede i Maďarsko Velká mapa Evropy: Jak se žije LGBTQI+ lidem? Lépe než Česko si vede i Maďarsko
19. června 2021 v 10:37 Čas čtení 1:04 FOTO: „Dostávám výhrůžky smrtí, protože jsem gay,“ říká organizátor LGBT demonstrace v Praze. Maďarský zákon vyvolal vlnu odporu FOTO: „Dostávám výhrůžky smrtí, protože jsem gay,“ říká organizátor LGBT demonstrace v Praze. Maďarský zákon vyvolal vlnu odporu
29. září 2020 v 7:42 Čas čtení 0:49 50 velvyslanců v Polsku podepsalo otevřený dopis na podporu práv LGBT komunity 50 velvyslanců v Polsku podepsalo otevřený dopis na podporu práv LGBT komunity

„Čím více budeme tato témata tabuizovat, tím spíše kolem nich budou panovat mýty a předsudky,“ řekla k tématu předsedkyně neziskové organizace Sofa Lenka Felcmanová. To, že by rodiče měli mít právo své děti vyjmout z částí výuky, není u nás nikde uvedeno, pokud ale mají pocit, že výuka na škole je v rozporu s legislativou, mohou se obrátit na Českou školní inspekci.

Výuka o LGBT tématech není ve stávajících rámcových vzdělávacích programech nijak ukotvena. „Je tedy na jednotlivých školách, zda toto téma zahrnou do svého Školního vzdělávacího programu, který je pak pro ně závazný,“ dodal Radek Melichar, mluvčí Národního pedagogického institutu.

Domů
Sdílet
Diskuse