Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
TASR Ondřej Mrázek
dnes 28. října 2024 v 11:16
Čas čtení 1:27

Zpátky do roku 1939. Donald Trump uspořádal volební mítink v New Yorku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zpátky do roku 1939. Donald Trump uspořádal volební mítink v New Yorku
Zdroj: TASR/AP

V roce 1939, několik měsíců před vypuknutím druhé světové války, se v Madison Square Garden konalo největší nacistické shromáždění v dějinách USA. Teď se tam nacisté vrátili, píšou političtí komentátoři.

Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump prohlásil, že pokud uspěje ve volbách, spustí největší deportační program v americké historii a bude deportovat migranty, které označil za kruté a krvelačné zločince. O demokratické kandidátce Kamale Harris na nedělním předvolebním shromáždění v Madison Square Garden také řekl, že je to jedinec s velmi nízkým IQ. TASR to uvádí podle zpráv agentur Reuters a CNN.

28. října 2024 v 7:00 Čas čtení 0:38 Princ William prolomil mlčení o bratru Harrym. Zavzpomínal na silný zážitek z dětství Princ William prolomil mlčení o bratru Harrym. Zavzpomínal na silný zážitek z dětství

Vtipy, co můžou prohrát volby

Podle agentury Reuters začal Trumpův mítink sérií vulgárních a rasistických poznámek jeho spojenců a příznivců. Komik Tony Hinchcliffe označil Portoriko za „plovoucí ostrov odpadků“ a o Latinoameričanech řekl, že „rádi dělají děti“. Tyto výroky kritizovalo několik portorických zpěváků, například Ricky Martin a Luis Fonsi. Benito Antonio Martínez Ocasio, známý jako Bad Bunny, reagoval sdílením videa s Harrisem na sociální síti, čímž podle CNN naznačil svou podporu demokratickému kandidátovi.

Mluvčí Trumpova volebního týmu Danielle Alvarez k vtipu o Portoriku uvedla, že „neodráží názory prezidenta ani jeho kampaně“. Tuto konkrétní část mítinku odsoudili i další republikáni. Demokraté mezitím klip se slovy o Portoriku zařadili do své kampaně a doufají, že jim pomůže u desítek tisíc voličů z Portorika žijících na pevnině, zejména v mnohých swing states.

27. října 2024 v 7:25 Čas čtení 1:11 Finanční situace mladých Čechů a Češek je neúprosná. Na průměrnou mzdu dosáhne jen zlomek z nich Finanční situace mladých Čechů a Češek je neúprosná. Na průměrnou mzdu dosáhne jen zlomek z nich

Paralely s rokem 1939

Trump se ve svém projevu zaměřil na nelegální imigraci. „Zachráním každé město, které bylo napadeno a dobyto,“ prohlásil. Slíbil, že zakáže tzv. azylová města, která odmítají spolupracovat s federální vládou při prosazování imigračních zákonů, a odvolal se na zákon z roku 1798 o deportaci imigrantů se záznamem v trestním rejstříku.

Z druhé strany břehu se mezitím začíná ozývat, že celá akce silně evokovala nacistické shromáždění z roku 1939. Hillary Clinton, kterou Trump porazil v prezidentských volbách v roce 2016, to napsala bez servítek a obvinila Trumpa, že výše zmíněné pronacistické tendence letos doslova „obnovil“.

Domů
Sdílet
Diskuse