Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Sochorová
dnes 9. srpna 2025 v 8:31
Čas čtení 0:44

Dietní limonády nejsou bez rizika. Umělá sladidla mohou zvyšovat šanci na cukrovku

Kategorie:
Zdraví
Uložit Uložené
Dietní limonády nejsou bez rizika. Umělá sladidla mohou zvyšovat šanci na cukrovku
Zdroj: Freepik / volně k užití

Umělá sladidla se dlouho prezentovala jako zdravější alternativa cukru. Realita ale může být složitější a úplně jiná. Proč bys měl*a být při výběru pití opatrný*á?

Výzkumníci*Výzkumnice z Monash University, RMIT a Cancer Council Victoria sledovali 36 608 Australanů*Australanek ve věku 40–69 let. Účastnictvo hlásilo, jak často pije nápoje slazené cukrem a umělými sladidly, a sdílelo se vědci*vědkyněmi své zdravotní záznamy. Během 14 let vědci*vědkyně zaznamenali, kdo onemocněl cukrovkou typu 2.

8. srpna 2025 v 15:10 Čas čtení 0:46 Počasí na víkend: Meteorologové varují před tropickými teplotami. Čekají nás úmorná vedra Počasí na víkend: Meteorologové varují před tropickými teplotami. Čekají nás úmorná vedra

Závěr?

Ti, kdo denně vypili aspoň jednu plechovku nápoje s umělým sladidlem, měli o 38 procent vyšší riziko vzniku cukrovky typu 2 než lidé, kteří je pili jen zřídka. Pro srovnání, nápoje slazené cukrem byly spojeny „jen“ s 23procentním vyšším rizikem. 

Nejde o důkaz příčiny, ale o varovný signál

Studie přímo neprokazuje, že by umělá sladidla přímo způsobovala cukrovku. Spíše upozorňuje na silnou statistickou vazbu, kterou potvrdily i další výzkumy.

Například francouzská prospektivní studie NutriNet-Santé sledovala přes 105 000 lidí a zjistila, že vyšší příjem aspartamu zvyšoval riziko cukrovky o 60–70 procent oproti nízké konzumaci. 

Co z toho plyne pro běžného člověka?

Barbora de Courten, biomedicínská vědkyně z RMIT a jedna z autorek výzkumu, upozorňuje, že umělá sladidla jsou běžně doporučována lidem s rizikem cukrovky jako bezpečnější varianta. Nové důkazy ale ukazují, že ani tato cesta nemusí být bez rizika.

8. srpna 2025 v 9:32 Čas čtení 0:37 Nová verze ChatGPT přichází. Je zdarma pro všechny Nová verze ChatGPT přichází. Je zdarma pro všechny
Domů
Sdílet
Diskuse