Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
26. ledna 2023 15:58
Čas čtení 1:48

Rusové budou moci soutěžit na olympiádě v Paříži. Ukrajina rozhodnutí tvrdě odsoudila

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusové budou moci soutěžit na olympiádě v Paříži. Ukrajina rozhodnutí tvrdě odsoudila
Zdroj: Unsplash/Bryan Turner/volně k užití

Když Rusko loni v únoru napadlo Ukrajinu, Mezinárodní olympijský výbor reagoval doporučením, aby bylo sportovcům z Ruska a Běloruska zakázáno účastnit se mezinárodních sportovních soutěží. Téměř 12 měsíců poté už to však neplatí.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) se stal terčem kritiky poté, co ruským a běloruským sportovcům umožnil účastnit se olympijských her v roce 2024. Informoval o tom server The Guardian

Asijská olympijská rada minulý měsíc požehnala ruským a běloruským sportovcům, aby se v rámci příprav na Paříž 2024 zúčastnili soutěží v její jurisdikci. Ve středu tomu dali zelenou členové výkonné rady MOV, poté co se minulý týden uskutečnily konzultační hovory se členy, globálními sítěmi zástupců sportovců, mezinárodními federacemi a národními olympijskými výbory.

Diskuse se zaměřila na tři klíčové oblasti a mezi nimi byl i možný přístup jednotlivých sportovců s ruským nebo běloruským pasem na sportovní soutěže. Výkonná rada MOV se shodla na tom, že by žádnému sportovci nemělo být bráněno v účasti na soutěžích jen kvůli jeho pasu, ale že všichni dotyční budou soutěžit jako „neutrální sportovci“ za předpokladu, že budou plně respektovat Olympijskou chartu a nebudou aktivně podporovat válku na Ukrajině.

15. února 2024 10:00 Čas čtení 7:56 AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko

Když Rusko loni v únoru napadlo Ukrajinu, MOV reagoval doporučením, aby bylo sportovcům a sportovkyním z Ruska a Běloruska zakázáno účastnit se mezinárodních sportovních soutěží, ale téměř 12 měsíců poté už tomu tak není. V reakci na středeční oznámení se ve společném prohlášení ukrajinských sportovců a Global Athlete objevila ostrá kritika tohoto rozhodnutí.

„Dnešní rozhodnutí umožnit ruským a běloruským sportovcům účastnit se kvalifikace na olympijské hry v Paříži v roce 2024 vysílá světu zprávu, že Mezinárodní olympijský výbor (MOV) schvaluje brutální válku a invazi Ruska na Ukrajinu,“ uvádí se ve společném prohlášení.

„Návrat ruských a běloruských sportovců na mezinárodní soutěže, zejména na olympijské hry v Paříži v roce 2024, bude znamenat, že ruský stát opět využije sportovce k posílení válečného úsilí a odvedení pozornosti od zvěrstev na Ukrajině na jedné z největších multisportovních scén na světě. Pozastavení činnosti ruských i běloruských sportovců a jejich sportovních funkcionářů musí být plně obnoveno, dokud se Rusko z Ukrajiny zcela nestáhne. Uznáváme, že obnovení zákazu bude bolet mnoho ruských a běloruských sportovců a připraví je o možnost pokračovat v kariéře na světové scéně,“ píše se dále.

„Uznáváme, že sportovci nejsou mocenskými činiteli, kteří jsou za tuto válku zodpovědní. Naše dnešní výzva je tvrdým postojem se skutečnou lidskou cenou. Náklady na ruské a běloruské sportovce však blednou ve srovnání se zvěrstvy, která zažil každý jednotlivý Ukrajinec,“ pokračuje prohlášení.

17. července 2023 6:00 Čas čtení 4:18 Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet

Výkonná rada MOV se ve středu dohodla, že v Rusku a Bělorusku se nebudou konat žádné mezinárodní sportovní akce a že vládní nebo státní úředníci z těchto dvou zemí nebudou zváni na žádné sportovní akce nebo setkání. Solidaritu s ukrajinskými sportovci vyjádřila také výkonná rada MOV, která trvala na tom, že neochvějně stojí o to, aby tato země měla „silný tým“ na hrách v Paříži i na Zimních olympijských hrách 2026, a to i přes pokračující válečné úsilí.

Domů
Sdílet
Diskuse