Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
20. února 2023 8:00
Čas čtení 1:03

Severní Korea vystřelila další balistickou střelu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Severní Korea vystřelila další balistickou střelu
Zdroj: Getty Images/Korea Summit Press Pool

Severní Korea odpálila v pondělí do vod východně od svého pobřeží další balistickou střelu, druhou za méně než 48 hodin. Oznámila to jihokorejská armáda, informuje TASR na základě servisu agentur AFP, AP a Jonhap.

O jakou raketu jde, zatím není přesněji určeno. Známé není ani to, jak daleko letěla. Podle Soulu jde o třetí takovou „provokaci“ ze strany KLDR.


Severní Korea před dvěma dny obnovila testování svých zbraní odpálením rakety, jak jsme tě informovali. Státní média v neděli uvedla, že šlo o zkoušku mezikontinentální balistické střely zaměřenou na posílení jaderného útočného potenciálu. Pchjongjang zároveň pohrozil dalšími kroky v souvislosti s nadcházejícími vojenskými cvičeními USA a Jižní Koreje.

19. února 2023 12:34 Čas čtení 0:44 Raketa z KLDR by údajně dokázala zasáhnout USA. Severní Korea tvrdí, že je schopna „uskutečnit fatální jaderný protiútok“ Raketa z KLDR by údajně dokázala zasáhnout USA. Severní Korea tvrdí, že je schopna „uskutečnit fatální jaderný protiútok“

Další severokorejskou raketovou zkoušku potvrdilo i Japonsko a jeho pobřežní stráž vydala v oblasti dopadu střel výstrahu pro lodě. Tokio oznámilo, že severokorejská raketa letěla v sobotu 66 minut a dopadla do výlučné ekonomické zóny Japonska. Spojené státy a Jižní Korea v reakci na tento severokorejský test provedly společná cvičení svých vzdušných sil zahrnující strategické bombardéry a stíhačky s technologií stealth. Obě země mají tento týden naplánovaná vojenská cvičení týkající se nukleárních hrozeb Severní Koreje. Příští měsíc uskuteční své jarní manévry Freedom Shield.

Tichý oceán jako střelnice

Generální tajemník OSN António Guterres odsoudil víkendové testy balistických střel Severní Koreje a vyzval Pchjongjang, aby přestal s „provokativními kroky“. Tuto zprávu převzala TASR v pondělí z agentury AFP.


„Generální tajemník rázně odsuzuje odpálení další mezikontinentální balistické střely Korejskou lidově demokratickou republikou,“ uvedl v noci na pondělí v prohlášení Guterresův mluvčí Stéphane Dujarric. Dodal, že Guterres znovu vyzval Pchongjang, aby „okamžitě přestal s jakýmikoli dalšími provokativními kroky“.

14. února 2023 12:34 Čas čtení 1:09 Severokorejky se jménem Kimovy dcery si prý musí měnit rodný list Severokorejky se jménem Kimovy dcery si prý musí měnit rodný list

Severní Korea odpálila v pondělí místního času dvě balistické střely krátkého doletu. O druhé raketové zkoušce Pchjongjangu za 48 hodin informovala armáda Jižní Koreje. Vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una mezitím varovala, že KLDR přemění Tichý oceán na „střelnici“.

Domů
Sdílet
Diskuse