Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Florián Meričko TASR
23. února 2023 15:50
Čas čtení 0:53

FOTO: USA poprvé zveřejnily fotku, kterou pilot pořídil před sestřelením čínského balónu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
FOTO: USA poprvé zveřejnily fotku, kterou pilot pořídil před sestřelením čínského balónu
Zdroj: TASR/AP

Záběr vznikl 3. února – den předtím, než americký prezident Joe Biden nařídil sestřelení čínského balónu, který byl podle Washingtonu špionážní.

Americké ministerstvo obrany zveřejnilo fotku pilota z kokpitu průzkumného letadla Lockheed U-2, jenž létal nad čínským balónem ve vzdušném prostoru USA. Informují o tom TASR a BBC.

Záběr vznikl 3. února – den předtím, než americký prezident Joe Biden nařídil sestřelení čínského balónu, který byl podle Washingtonu špionážní, nad Atlantským oceánem. Fotografie zachycuje pilota pozorujícího velký bílý balón nesoucí solární panely.

Americká zpravodajská televize CNN ještě před zveřejněním fotografie napsala, že ví o existenci daného záběru a také o jeho velké popularitě mezi představiteli Severoamerického velitelství protivzdušné obrany (NORAD) a Pentagonu.

Selfie amerického pilota pred zostrelením špionážneho balónu.
Zdroj: TASR/AP

Balón sledoval několik dní

O pohybu balónu nad Spojenými státy informoval začátkem února americký resort obrany. Podle USA šlo o výškový špionážní balón patřící Číně, který shromažďuje informace o citlivých lokalitách v USA. Zpozorován byl například i nad americkým státem Montana, kde se nachází jedna ze tří základen USA, kde jsou umístěny strategické rakety.

Pohyboval se také nad americkými státy Missouri a Severní Karolína. Balón letěl ve výšce přibližně 18 kilometrů.

Čína podle Washingtonu vyslala takové balóny nad mnohé země po celém světě jako součást špionážních aktivit zaměřených na USA a jejich spojence. Peking tvrdí, že to byl zatoulaný civilní balón používaný pro meteorologické účely.

19. dubna 2024 15:00 Čas čtení 7:14 Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD

Daný incident značně zvýšil napětí mezi Čínou a USA. Ministr zahraničních věcí USA Antony Blinken dokonce odložil plánovanou návštěvu Číny, která se měla uskutečnit 5. až 6. února.

Domů
Sdílet
Diskuse