Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
20. dubna 2023 v 12:07
Čas čtení 0:40

Video: Nad Ukrajinou se objevil záhadný záblesk, podle NASA nejde o družici

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Video: Nad Ukrajinou se objevil záhadný záblesk, podle NASA nejde o družici
Zdroj: TASR/František Iván

Oblohu nad ukrajinským hlavním městem ve středu večer rozzářil záblesk. Jeho původ je nejasný.

Záblesk spustil sirény varující před náletem. Informuje o tom TASR na základě zprávy agentury AFP. Podle ukrajinských představitelů mohl záblesk způsobit satelit NASA, když vstoupil do zemské atmosféry.

Podle Serhije Popka byla „jasná záře“ pozorována na obloze nad Kyjevem kolem 22:00 místního času (21:00 SEČ). Následně byl spuštěn systém varování před nálety, ale protivzdušná obrana nebyla aktivována.

Družice RHESSI se měla tento týden vrátit do atmosféry, zatím k tomu podle informací NASA nedošlo

NASA tento týden oznámila, že 300kilogramová družice RHESSI, která již byla vyřazena z provozu, se během středy vrátí do zemské atmosféry. „K tomuto vstupu do atmosféry zatím nedošlo. RHESSI je stále na oběžné dráze. Žádná jiná družice NASA nevstoupila v tento den do atmosféry,“ řekl agentuře AFP mluvčí NASA.

Družice RHESSI sloužila k monitorování slunečních erupcí. Na oběžnou dráhu Země byla vypuštěna v roce 2002. Vyřazena z provozu je od roku 2018.

Domů
Sdílet
Diskuse