Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
20. dubna 2023 v 14:54
Čas čtení 0:41

Ukrajina má místo v NATO, řekl šéf Aliance při návštěvě Kyjeva

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ukrajina má místo v NATO, řekl šéf Aliance při návštěvě Kyjeva
Zdroj: TASR

Budoucnost Ukrajiny je v Severoatlantické alianci. Ve čtvrtek to uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg během návštěvy Kyjeva.

Podle Stoltenberga bude otázka členství Ukrajiny v Alianci „předním bodem programu“ na červencovém summitu NATO v litevském Vilniusu. „Budoucnost Ukrajiny je v euroatlantické rodině, budoucnost Ukrajiny je v NATO, na tom se shodují všichni spojenci,“ uvedl na tiskové konferenci po boku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

TASR převzala zprávu z agentury AFP a z britské zpravodajské stanice Sky News.

20. dubna 2023 v 12:00 Čas čtení 5:37 Supermarkety prodávají maso s nemocí, říkají obránci zvířat. Které obchody dopadly nejhůř? Supermarkety prodávají maso s nemocí, říkají obránci zvířat. Které obchody dopadly nejhůř?

Šéf NATO zároveň přislíbil Ukrajině, že ve vojenské podpoře bude nadále pokračovat. Dodal, že členské státy NATO už vycvičily desetitisíce ukrajinských vojáků a poskytly Kyjevu vojenskou pomoc v hodnotě 65 miliard eur.

„NATO stojí u vás dnes, zítra a tak dlouho, jak to bude potřeba,“ řekl Stoltenberg. Zároveň pozval ukrajinského prezidenta na červencový summit Severoatlantické aliance.

Zelenskyj řekl, že summit ve Vilniusu „by se mohl stát historickým“, pokud by Ukrajina dostala oficiální pozvánku ke vstupu do Aliance. „Je čas přijmout vhodné rozhodnutí,“ dodal.

Ukrajinský lídr také uvedl, že se na generálního tajemníka NATO obrátil s prosbou, aby Kyjevu pomohl překonat neochotu některých spojenců, pokud jde o dodávky zbraní s dlouhým doletem, dělostřelectva, moderního letectva a obrněných vozidel.

Domů
Sdílet
Diskuse