Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová TASR
22. dubna 2023 v 11:20
Čas čtení 0:45

Český dobrovolník na Ukrajině je obviněný z rabování. Případ vyšetřuje nový policejní útvar

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Český dobrovolník na Ukrajině je obviněný z rabování. Případ vyšetřuje nový policejní útvar
Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda

Český dobrovolník, který koncem března loňského roku bojoval na Ukrajině, byl obviněn ze služby v cizí armádě a z rabování. Hrozí mu výjimečný trest.

Na zjištění serveru Seznam Zprávy upozorňuje TASR. Podle serveru se Čech k loupení přiznal. „Dozorujeme trestní stíhání jedné fyzické osoby pro spáchání trestného činu služby v cizích ozbrojených silách a trestného činu rabování v prostoru vojenských operací,“ uvedl státní zástupce Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Dodal, že muž je stíhán vazebně.

20. dubna 2023 v 12:07 Čas čtení 0:40 Video: Nad Ukrajinou se objevil záhadný záblesk, podle NASA nejde o družici Video: Nad Ukrajinou se objevil záhadný záblesk, podle NASA nejde o družici

Podle webu Seznam Zprávy jde o šestadvacetiletého Filipa Simona, který loni na jaře bojoval v ukrajinském dobrovolnickém praporu Karpatská Síč. Koncem června 2022 se serveru přiznal, že kradl v opuštěných domech, které měl se svou jednotkou vyčistit od ruských vojáků. Odnesl si například brýle značky Gucci a několik stříbrných slitků.

„Neudělali jsme nic, co by neudělal někdo jiný. Zpětně uznávám, že to byla asi hloupost,“ komentoval své počínání Simon. Jednotka, v níž byl muž umístěn, se však proti takovému jednání ohradila.

24. února 2023 v 13:00 Čas čtení 4:38 Připomínáme si rok od invaze na Ukrajinu. Refresher připravil zajímavé příběhy i analýzy spojené s výročím Připomínáme si rok od invaze na Ukrajinu. Refresher připravil zajímavé příběhy i analýzy spojené s výročím

Případ vyšetřuje nový policejní útvar

Případ Filipa Simona vyšetřuje nový policejní útvar, Národní centrum pro boj proti terorismu, extremismu a kyberkriminalitě. Podle vedoucího katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Tomáše Gryny by mohl dostat prezidentskou milost díky službě v cizích ozbrojených silách, a to na základě výroků politiků těsně po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Domů
Sdílet
Diskuse