Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK Veronika Dlesková
30. dubna 2023 16:03
Čas čtení 1:20

Petr Pavel chce na Ukrajinu posílat více munice. „Rusové jí denně vystřílí až pětinásobek,“ řekl

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Petr Pavel chce na Ukrajinu posílat více munice. „Rusové jí denně vystřílí až pětinásobek,“ řekl
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek

Petr Pavel se v neděli vrátil z návštěvy Ukrajiny, kterou zahájil spolu se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou ve čtvrtek. Podle něho zemi nejvíce chybí munice. Její dodávky tak plánuje zvýšit.

Česko bude ve spolupráci s dalšími spojenci hledat cesty, jak zajistit větší dodávky munice ukrajinským vojákům. Dle ČTK to oznámil prezident Petr Pavel po nedělním návratu z Ukrajiny. Návštěvu země absolvoval spolu se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. „Z těch jednání, které jsem na Ukrajině vedl, vyplynulo zcela jasně, že to, co Ukrajina dnes pro úspěšnou obranu potřebuje ze všeho nejvíc, je munice,“uvedl Pavel. 

30. dubna 2023 10:49 Čas čtení 0:56 Prezident Zelenskyj: Raději budu bojovat až do konce, než abych se nechal zajmout. To by byla potupa Prezident Zelenskyj: Raději budu bojovat až do konce, než abych se nechal zajmout. To by byla potupa

Pavel na Ukrajině navštívil jeden z výcvikových polygonů, kde je k dispozici česká houfnice a raketomet Přemysl. „To, co brzdí jejich ještě větší a efektivnější využití k obraně ukrajinského území, je právě ta munice,“ uvedl Pavel.

Spojenci podle něj Ukrajině dodávají velmi efektivní techniku, ale s minimálním množstvím munice. Ukrajinci pak stroje mohou nasadit jen na několik dní a potom je musí stáhnout zpátky. „Stává se to v podstatě skladovým zbožím. A to opravdu moc smysl nedává,“dodal. Rusové mají podle něj převahu v dělostřeleckých hlavních a raketometech, především ale právě v počtu munice – denně vystřílí čtyřnásobek až pětinásobek toho, co Ukrajinci.

Potřebná munice už se podle Pavla v Česku často nevyrábí. Je ale dostupná v některých jiných státech. „Budeme nadále hledat cesty, jak nejenom zvýšit dodávky munice z našich zdrojů, ale budeme také kreativně hledat cesty ve spolupráci s našimi spojenci, případně dalšími zeměmi, jak dostat na Ukrajinu v krátké době to, co bude potřebovat,“ uvedl prezident. 

17. července 2023 6:00 Čas čtení 4:18 Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet

Pavel se v pátek setkal i s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Hovořili spolu zejména o vojenské podpoře, píše ČTK. Pavel pak na svůj ukrajinský protějšek nešetřil slova chvály. „Přesně věděl, kdy a jak svůj národ podpořit, i když to vypadalo ztraceně,“ uvedl na svém twitterovém účtu„Jemu i všem Ukrajincům bych nejvíc přál, aby se mohli zase usmívat,“dodal.

Zpět
Sdílet
Diskuse