Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Adéla Ježková
4. května 2023 16:13
Čas čtení 0:59

Nová zjištění ke střelbě v bělehradské škole. Třináctiletý útočník měl připravený seznam, koho zastřelí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Nová zjištění ke střelbě v bělehradské škole. Třináctiletý útočník měl připravený seznam, koho zastřelí
Zdroj: AP Photo/Armin Durgut

Třináctiletý chlapec, který ve středu střílel na své spolužáky ve škole v srbském hlavním městě Bělehradě, si měl vytvořit tzv. „kill list“.

Ve středu Refresher informoval o tom, že devět lidí včetně osmi dětí zahynulo a dalších sedm utrpělo zranění při středeční střelbě na základní škole v centru Bělehradu. Mezi oběťmi je i člen bezpečnostní agentury, který zrovna sloužil ve škole. Třináctiletý střelec měl při útoku použít zbraň svého otce. 

3. května 2023 13:24 Čas čtení 0:47 Na základní škole v Bělehradu zemřelo po střelbě osm dětí a jeden dospělý, podezřelý je nezletilý student Na základní škole v Bělehradu zemřelo po střelbě osm dětí a jeden dospělý, podezřelý je nezletilý student

Střelec měl připravený seznam plánovaných obětí

Server BBC nyní přišel s informací, že si měl ozbrojený teenager před vstupem do školy vytvořit tzv. „kill list“, tedy seznam lidí, které se chystal zastřelit. Policie u něj našla také nákres půdorysu školy. Třídy na něm byly označeny čísly 1 až 6, což naznačovalo pořadí útoku.

„Podle dosavadních informací dítě s iniciály K. K. plánovalo útok delší dobu. Motiv nebyl potvrzen ani se o něj střelec s policií nepodělil,“ uvedl šéf bělehradské městské policie Veselin Milić. Sedm z devíti obětí útoku přitom byly dívky. Většině z nich bylo 13 nebo 14 let.

Masové střelby jsou v Srbsku velmi neobvyklé. Podle serveru EuroNews ministr školství Branko Ružić na středeční tiskové konferenci uvedl, že se jedná o „jev importovaný ze Spojených států“. „Rakovinný a zhoubný vliv internetových videoher a takzvaných západních hodnot je evidentní a všem je nám jasné, že je třeba zásadního obratu. Musíme najít řešení, aby se z toho nestal společensky přijatelný způsob chování, jako se to stalo v některých západních zemích,“ řekl ministr. 

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Jeho slova ale kritizovaly například organizace občanské společnosti, včetně bělehradské Iniciativy mládeže za lidská práva (YIHR). V zemi byl v důsledku tragické události vyhlášen třídenní státní smutek, který začne v pátek.

Domů
Sdílet
Diskuse