Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
4. května 2023 v 16:13
Čas čtení 0:59

Nová zjištění ke střelbě v bělehradské škole. Třináctiletý útočník měl připravený seznam, koho zastřelí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Nová zjištění ke střelbě v bělehradské škole. Třináctiletý útočník měl připravený seznam, koho zastřelí
Zdroj: AP Photo/Armin Durgut

Třináctiletý chlapec, který ve středu střílel na své spolužáky ve škole v srbském hlavním městě Bělehradě, si měl vytvořit tzv. „kill list“.

Ve středu Refresher informoval o tom, že devět lidí včetně osmi dětí zahynulo a dalších sedm utrpělo zranění při středeční střelbě na základní škole v centru Bělehradu. Mezi oběťmi je i člen bezpečnostní agentury, který zrovna sloužil ve škole. Třináctiletý střelec měl při útoku použít zbraň svého otce. 

3. května 2023 v 13:24 Čas čtení 0:47 Na základní škole v Bělehradu zemřelo po střelbě osm dětí a jeden dospělý, podezřelý je nezletilý student Na základní škole v Bělehradu zemřelo po střelbě osm dětí a jeden dospělý, podezřelý je nezletilý student

Střelec měl připravený seznam plánovaných obětí

Server BBC nyní přišel s informací, že si měl ozbrojený teenager před vstupem do školy vytvořit tzv. „kill list“, tedy seznam lidí, které se chystal zastřelit. Policie u něj našla také nákres půdorysu školy. Třídy na něm byly označeny čísly 1 až 6, což naznačovalo pořadí útoku.

„Podle dosavadních informací dítě s iniciály K. K. plánovalo útok delší dobu. Motiv nebyl potvrzen ani se o něj střelec s policií nepodělil,“ uvedl šéf bělehradské městské policie Veselin Milić. Sedm z devíti obětí útoku přitom byly dívky. Většině z nich bylo 13 nebo 14 let.

Masové střelby jsou v Srbsku velmi neobvyklé. Podle serveru EuroNews ministr školství Branko Ružić na středeční tiskové konferenci uvedl, že se jedná o „jev importovaný ze Spojených států“. „Rakovinný a zhoubný vliv internetových videoher a takzvaných západních hodnot je evidentní a všem je nám jasné, že je třeba zásadního obratu. Musíme najít řešení, aby se z toho nestal společensky přijatelný způsob chování, jako se to stalo v některých západních zemích,“ řekl ministr. 

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Jeho slova ale kritizovaly například organizace občanské společnosti, včetně bělehradské Iniciativy mládeže za lidská práva (YIHR). V zemi byl v důsledku tragické události vyhlášen třídenní státní smutek, který začne v pátek.

Domů
Sdílet
Diskuse