Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
8. května 2023 12:12
Čas čtení 0:57

Prezident Petr Pavel se na Vítkově vymezil proti šiřitelům ruské propagandy, na co je naopak hrdý?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Prezident Petr Pavel se na Vítkově vymezil proti šiřitelům ruské propagandy, na co je naopak hrdý?
Zdroj: TASR/AP

U příležitosti 78. výročí konce druhé světové války v Evropě se prezident Petr Pavel účastnil pietního aktu v Národním památníku Vítkov v Praze. Informuje o tom TASR.

Podle prezidenta Pavla by se úcta padlým neměla stát obětí dnešních nadšených šiřitelů ruské propagandy. Jejich aktivity nemají s pietou nic společného a jsou spíše zneuctěním památky padlých. Připomínka vítězství s sebou podle něj nese i bolestivý historický paradox: Ukrajina, jejíž síly se podílely na osvobozování Československa, je dnes objektem agrese jedné z tehdejších vítězných mocností – Ruska.

7. května 2023 19:28 Čas čtení 0:39 Petr Pavel má varování pro Zelenského. Proč by Ukrajina neměla tlačit na protiofenzívu? Petr Pavel má varování pro Zelenského. Proč by Ukrajina neměla tlačit na protiofenzívu?

„Konflikt na Ukrajině svým rozsahem a mírou destrukce velmi připomíná bojiště druhé světové války,“ řekl Pavel. Zdůraznil, že generace tehdejších sovětských vojáků nenese odpovědnost za dnešní Rusko. Podle prezidenta začal tehdejší konflikt podobně jako ten na Ukrajině. „I tehdy byl tlak, aby bylo odstoupeno území výměnou za nezahájení války,“ uvedl s tím, že tehdejší evropští lídři dali přednost ústupkům před úctou a hrdostí.

„Nejhorší v historii je nepoučit se a opakovat stejné chyby. Jsem hrdý na to, že ČR od prvních dnů války Ukrajinu intenzivně podporuje a chce si zachovat svou čest,“ řekl prezident. Dodal, že je důležité neustále usilovat o svobodu a mír a v případě potřeby i mnoho obětovat.

Pietního aktu se kromě prezidenta Petra Pavla zúčastnili nejvyšší ústavní činitelé, ministryně obrany Jana Černochová, náčelník generálního štábu Karel Řehka a váleční veteráni.

8. května 2023 9:00 Čas čtení 1:02 Zkouší si tě rodiče z významných dnů? Až se tě dnes zeptají, co je za den, budeš vědět Zkouší si tě rodiče z významných dnů? Až se tě dnes zeptají, co je za den, budeš vědět

Druhá světová válka v Evropě oficiálně skončila 8. května 1945 ve 23:01. V Sovětském svazu to bylo však vzhledem k časovému posunu po půlnoci následujícího dne, a proto byl za Den vítězství nad fašismem vyhlášen 9. květen. Rusko proto slaví vítězství v druhé světové válce o den později než většina Evropy.

Domů
Sdílet
Diskuse