Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tímea Krauszová
8. května 2023 14:14
Čas čtení 1:14

Evropská země dává v těchto dnech pěkně tučné pokuty za symboly adorující Rusko, Putina a jeho válku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Pokutu bez smlouvání dostanou Estonci a Estonky ve dnech 5. až 9. května za ruské vlajky či sovětské vlajky, platí to i na znaky s písmeny Z a V. Minulý rok byla průměrná výše pokuty za stejné přestupky necelých 10 tisíc.

Ve dnech 5. až 9. května dostanou lidé v Estonsku pokutu ve výši 1200 eur (přes 28 tisíc korun) v případě, že mají na veřejnosti ruské či sovětské vlajky. Pokuta hrozí i za jiné proruské symboly, například písmena V a Z. V těchto dnech jsou proto zakázána i shromáždění na podporu Ruska, vzhledem k tomu, že by se zde tyto symboly mohly objevit. Organizace takového shromáždění by mohla být potrestána nejen finanční pokutou, ale až rokem ve vězení. Informoval o tom místní deník Postimees.

18. října 2022 18:23 Čas čtení 0:28 Estonský parlament prohlásil Rusko za teroristický režim Estonský parlament prohlásil Rusko za teroristický režim

Vedoucí policejního oddělení kraje Harijsko Roger Kumm uvedl, že v loňském roce policie zaznamenala největší použití symbolů podporujících agresora právě 9. května, a to téměř ve 200 případech.

Estonsko zakázalo ruské symboly na jaře 2022, krátce po invazi na Ukrajinu. Projevilo tím plnou podporu Ukrajině. Ministerstvo vnitra odsuzuje jakoukoli podporu vůči agresorovi a každý, kdo schvaluje válku, kterou Rusko rozpoutalo, nese morální spoluodpovědnost za válečné zločiny, uvádí na svém webu.

5. dubna 2023 19:33 Čas čtení 0:30 Muž, který měl na protivládní demonstraci logo wagnerovců, dostal podmínku a pokutu. Rok nesmí pobývat v Praze Muž, který měl na protivládní demonstraci logo wagnerovců, dostal podmínku a pokutu. Rok nesmí pobývat v Praze

Minulý rok byla částka 1200 eur vnímána jako maximální výše pro pokuty, přičemž podle členky policie, která situaci vysvětlovala ve videu, se o částce dalo vyjednávat. Obvykle policie požádala lidi, aby symboly odstranili nebo odložili. Pokud nesouhlasili, dostali pokutu, v průměru ve výši 400 eur (cca 9300 korun). „Letos nebudeme vést dialog,“ varuje estonská policie. 

Zákaz platí také na sociální sítě. Lidé, kteří publikují zakázané symboly online, by mohli pokutu dostat též.


Český účastník protivládní demonstrace na pražském Václavském náměstí, který se 11. března tohoto roku vyzdobil proruskými symboly, odešel v dubnu od Obvodního soudu pro Prahu 1 s pokutou 12 tisíc korun a podmínkou.

Domů
Sdílet
Diskuse