Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tereza Šnajdrová
9. května 2023 11:05
Čas čtení 0:50

NKÚ: Rekonstrukce D1 je nekvalitní. Na dálnici jsou výtluky, mosty ohrožují bezpečnost dopravy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
NKÚ: Rekonstrukce D1 je nekvalitní. Na dálnici jsou výtluky, mosty ohrožují bezpečnost dopravy
Zdroj: Wikimedia Commons/Lukas Petr/volně k použití

Modernizace dálnice D1, za kterou stát zaplatil cca 28,1 miliardy korun, zatím není dokončena a již nyní podle Nejvyššího kontrolního úřadu vykazuje známky nekvalitně odvedené práce.

Na opravovaných úsecích se podle NKÚ i nadále nachází mosty a nadjezdy, které ohrožují bezpečnost dopravy, a vozovka je kvůli přetíženým kamionům plná výtluk. Kontrola odhalila i další chyby, avšak Ředitelství silnic a dálnic ČR s výsledkem kontroly nesouhlasí, píší Novinky.

9. května 2023 7:52 Čas čtení 1:00 Zapomeň na slunečné jaro. Nadcházející týden bude upršený, místy bude i mrznout Zapomeň na slunečné jaro. Nadcházející týden bude upršený, místy bude i mrznout

Mosty a nadjezdy na zrekonstruovaných úsecích dálnice D1 podle NKÚ ohrožují bezpečnost dopravy, stejně jako stav vozovky, který je nejen kvůli přetíženým kamionům plný výtluk a rychle chátrá. Kromě toho také nedošlo k dokončení modernizace některých odpočívadel a u dálnice stále chybí místa pro kamiony. Rekonstrukce dálnice, za kterou stát zaplatil cca 28,1 miliardy, tak byla podle úřadu vykonána nekvalitně.

„Ačkoliv cílem modernizace bylo kromě zvýšení bezpečnosti provozu i zvýšení komfortu uživatelů dálnice, nekvalitní stavební práce a problematické odstraňování některých závad komfort jízdy naopak snižují. Vozovku výrazně poškozují a její životnost zkracují i časté jízdy přetížených vozidel,“ zní z NKÚ.

Dokumentace ŘSD, která se týká zajištění a řešení závad dálnice, je prý také neúplná, chaotická a obsahuje rozpory a nejasnosti. Kvůli tomu hrozí komplikace při reklamaci. „ŘSD v rozporu s uzavřenými smlouvami a svými vnitřními předpisy nezajistilo, aby dodavatelé prováděli opravy závad kvalitně a ve stanovených termínech. Opakovaný vznik závad svědčí o nekvalitním provedení oprav,“ dodává NKÚ.

Kdo za nekvalitní rekonstrukci dálnice D1 ponese odpovědnost, není jisté. ŘSD s výsledky kontroly nesouhlasí.

Dálnice D1Dálnice D1Dálnice D1
Zobrazit galerii
(3)
Domů
Sdílet
Diskuse