Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
10. května 2023 8:22
Čas čtení 1:05

Potvrzeno soudem: Trump sexuálně obtěžoval novinářku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Potvrzeno soudem: Trump sexuálně obtěžoval novinářku
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Porota civilního soudu v New Yorku shledala bývalého prezidenta vinným ze sexuálního obtěžování novinářky Elizabeth Jean Carroll. Je to poprvé, co byl Trump uznán vinným v případu nevhodného chování k ženám.

Případ se odehrál v 90. letech, kdy měl Trump v kabinkách v oddělení se spodním prádlem luxusního obchodního domu Bergdorf Goodman sexuálně obtěžovat novinářku E. Jean Carroll. Trump byl kromě toho obviněn z pomluvy za to, že o tvrzení spisovatelky řekl, že jde o „hoax a lež“. Podle civilního soudu se však Trump nedopustil znásilnění, ze kterého ho žena obvinila.

Soud rozhodl, že má Trump vyplatit Carroll odškodné v celkové hodnotě 5 milionů dolarů (106 680 000 korun). „Dnes svět konečně zná pravdu,“ uvedla Carroll v písemném prohlášení po vynesení rozsudku. „Není to vítězství jen pro mě, ale pro každou ženu, která trpěla, protože jí nikdo nevěřil,“ cituje novinářku BBC.

Trump obvinění soustavně popírá 

Trump se dvoutýdenního soudního jednání neúčastnil. Obvinění odmítá a podle jeho právníka se bývalý prezident hodlá vůči rozhodnutí odvolat. Po vynesení rozsudku na své sociální síti Truth Social napsal velkými písmeny: „Absolutně netuším, kdo je tato žena. Tento verdikt je ostuda –⁠ pokračování největšího honu na čarodějnice všech dob!“

9. května 2024 8:00 Čas čtení 7:23 Drake a Kendrick Lamar se dissují. Jak vznikla rapová občanská válka v USA? Drake a Kendrick Lamar se dissují. Jak vznikla rapová občanská válka v USA?

Právníci Carroll u soudu využili Trumpovu výpověď z loňského roku, během které mu byla ukázána fotografie z 80. let, na níž je Carroll, její tehdejší manžel John Johnson, Trump a jeho tehdejší manželka Ivana Trumpová. Bývalý prezident si však Carroll spletl se svou druhou manželkou Marlou Maples. „To je Marla, ano. To je moje žena,“ řekl Trump o Carroll. Tím chtěli žalobci argumentovat, že Carroll je Trumpův typ, i když řekl, že není.

fotografie Trump, Carroll, 80. léta
Zdroj: Wikimedia Commons/volně k užití

Bývalé sloupkařce časopisu Elle umožnilo podat civilní žalobu proti Trumpovi schválení zákona o dospělých přeživších v New Yorku v roce 2022. Zákon poskytl obětem roční lhůtu pro podání žaloby za sexuální napadení i přesto, že doba překročila zákonná omezení. 

Domů
Sdílet
Diskuse