Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
11. května 2023 16:41
Čas čtení 0:46

Polsko je pobouřeno výrokem nového náčelníka generálního štábu maďarské armády

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Polsko je pobouřeno výrokem nového náčelníka generálního štábu maďarské armády
Zdroj: Wikipedia Commons/Rillke

Velvyslanec Polska v Budapešti Sebastian Keciek v otevřeném dopise odsoudil prohlášení nově jmenovaného náčelníka generálního štábu maďarských ozbrojených sil Gábora Böröndiho o německo-polské válce v roce 1939. Informuje TASR.

Böröndi v úterý v souvislosti s válkou na Ukrajině řekl, že maďarská vláda považuje uzavření míru za důležité, aby se snížila hrozba eskalace konfliktu. „V roce 1939 začala německo-polská válka jako lokální válka, kterou však včas nepřibrzdili mírovým procesem, což vedlo k druhé světové válce,“ argumentoval Böröndi.

11. května 2023 12:59 Čas čtení 1:33 Co se děje na Ukrajině: Rusko údajně ustoupilo u Bachmutu, někde i o dva kilometry Co se děje na Ukrajině: Rusko údajně ustoupilo u Bachmutu, někde i o dva kilometry

„Velmi mě šokovalo jeho prohlášení o Polsku, které učinil 9. května letošního roku v rozhovoru pro státní televizi M1, v němž označil agresi nacistického Německa proti Polsku v roce 1939 za lokální válku, která by nepřerostla do II. světové války, kdyby byla ve správném čase zastavena mírovým procesem,“ napsal polský velvyslanec v prohlášení na webové stránce polské ambasády.

Evropa by se podle Kecieka měla poučit z druhé světové války a měla by se solidárně postavit na stranu oběti, a ne agresora. „Tohle je jediný způsob, jak vytvořit trvalý mír v Evropě,“ zdůraznil polský diplomat.

11. května 2023 7:40 Čas čtení 1:16 Jako prezident vyřeším válku na Ukrajině za 24 hodin, tvrdí Trump. Jeho „plán“ má mezery Jako prezident vyřeším válku na Ukrajině za 24 hodin, tvrdí Trump. Jeho „plán“ má mezery

Šéf úřadu vlády Gergely Gulyás ve čtvrtek na tiskové konferenci na otázku komerční televize ATV v této souvislosti poznamenal, že Polsko bylo obětí II. světové války. „Posuzování II. světové války nepatří do působnosti náčelníka generálního štábu, jeho působení se bude posuzovat na základě jeho aktivit v oblastech, které spadají do jeho působnosti,“ dodal Gulyás.

Domů
Sdílet
Diskuse