Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
14. května 2023 18:11
Čas čtení 1:06

Zelenskyj: Nezaútočíme na Rusko, nemáme na to čas, sílu ani zbraně

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Zelenskyj se během návštěvy Německa vyjádřil, že útok na Rusko nechystají. Jejich cílem je osvobodit Ukrajinu.

Německo bude podporovat Ukrajinu tak dlouho, dokud to bude nevyhnutelné, uvedl v neděli německý kancléř Olaf Scholz po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Berlíně.


„Řekl jsem to už mnohokrát a zopakuji to zde i dnes: budeme vás podporovat tak dlouho, dokud to bude nevyhnutelné,“ prohlásil Scholz na společné tiskové konferenci se Zelenským. Zatímco nemilosrdná ruská agrese, která trvá už 444 dní, měla podle Scholze zásadní geopolitické důsledky, primárně postihla ukrajinský lid.

Útoky na ruské teritorium neproběhnou

Ukrajinský prezident na setkání s německým kancléřem zároveň ujistil, že připravovaná ukrajinská protiofenziva je zaměřena výlučně na osvobození Ruskem okupovaných území Ukrajiny, nikoli na útoky na ruské teritorium.

„Nezaútočíme na ruské teritorium. Osvobodíme naše obsazená území. Nemáme na to čas, síly ani zbraně nazbyt,“ uvedl Zelenskyj. Ukrajinský lídr zároveň požádal Německo, aby spolu s ostatními partnery podpořilo jeho zemi prostřednictvím dodávek moderních stíhaček.

17. července 2023 6:00 Čas čtení 4:18 Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet

Kyjev během jeho návštěv v evropských hlavních městech pracuje na „vytvoření koalice bojových letadel“, řekl Zelenskyj. „Pro Ukrajinu je to velmi důležité, abychom naše úsilí koordinovali,“ zdůraznil s tím, že Rusko má v současnosti ve vzdušném prostoru převahu, což je třeba změnit.

Zelenskyj dostane cenu Karla Velikého

Samotný Scholz se k tomu vyjádřil zdrženlivě. Jak vyzdvihl, Německo dodalo Ukrajině řadu zbraní včetně velmi moderní protivzdušné obrany. „To je to, na co se dnes jako Němci soustředíme,“ řekl.


Německý kancléř zároveň potvrdil, že v odpoledních hodinách společně se Zelenským odletí do německého města Cáchy ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, kde ukrajinský prezident převezme prestižní Mezinárodní cenu Karla Velikého. Ta byla udělena ukrajinskému lidu za přínos k jednotě Evropy. S promluvami na slavnostním udělování vystoupí kromě Scholze i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen a polský premiér Mateusz Morawiecki.

Domů
Sdílet
Diskuse