Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
16. května 2023 v 15:28
Čas čtení 1:06

Nad Česko se dostává saharský písek. Někde by mohl být viditelný jako „oranžový déšť‘

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nad Česko se dostává saharský písek. Někde by mohl být viditelný jako „oranžový déšť‘
Zdroj: Unsplash/Henry Dick/volně k užití

V důsledku vydatnějších srážek by se slabý oranžový déšť mohl objevit ve východní části Česka.

V úterý dopoledne vydali meteorologové výstrahu před silným deštěm, který by měl zasáhnout východní polovinu republiky. Nad Česko se podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) navíc dostává jemný saharský písek, díky kterému by se déšť na některých místech mohl zbarvit do oranžova.

Písek ze Sahary se dostává tisíce kilometrů daleko

Zda bude pršet déšť se saharským pískem, podle meteorologů aktuálně potvrzené není. „Jisté je, že se nad naše území od jihu až jihovýchodu začínají dostávat slušné koncentrace jemného saharského písku. V nadcházejícím trvalejším dešti zejména na Moravě a ve Slezsku bychom ho mohli zaznamenat v podobě slabého oranžového deště,“uvedl ČHMÚ na Twitteru. Typická „čočkovitá“ struktura oblačnosti obsahující saharský prach se v úterý ráno pohybovala východně od Česka.

Saharský písek je směs prachu a písku ze Sahary, rozsáhlé pouštní oblasti, která pokrývá většinu severní Afriky. Stejně jako v jiných částech světa může nad touto pouští foukat silný vítr, který zvedá prach a písek vysoko k obloze. Mračna prachu se následně mohou díky silnému větru dostat tisíce kilometrů daleko.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

K tomu, aby se saharský písek dostal z oblohy na zem, je potřeba vydatný déšť. Dešťové kapky totiž zachycují částečky prachu. Vydatný déšť meteorologové v úterý očekávají hned v několika krajích na východě republiky. Výstraha platí pro Jihočeský, Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj a pro Kraj Vysočina. Déšť by měl ustat ve středu dopoledne.

Domů
Sdílet
Diskuse