Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová TASR
18. května 2023 v 10:55
Čas čtení 0:44

Vesmírnou soutěž znovu ovládl Saturn. Čím vyniká ve sluneční soustavě?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Vesmírnou soutěž znovu ovládl Saturn. Čím vyniká ve sluneční soustavě?
Zdroj: Wikimedia Commons

Saturn se opět dostal na první místo v počtu měsíců ve sluneční soustavě. Astronomové potvrdili objev 62 nových měsíců planety, čímž se jejich oficiální počet zvýšil na 145. Informuje TASR podle zpráv BBC a webu The Guardian.

Na prvním místě byl dlouho Saturn s 83 měsíci. V únoru letošního roku jej však předstihl Jupiter (95 měsíců), kterému tehdy Mezinárodní astronomická unie (IAU) potvrdila 12 nových měsíců. Nyní je však Saturn opět na první příčce.

12. května 2023 v 10:58 Čas čtení 0:37 Došlo k dosud největší vesmírné explozi. Mohlo jít o setkání hvězdy s černou dírou Došlo k dosud největší vesmírné explozi. Mohlo jít o setkání hvězdy s černou dírou

„Nejenže téměř zdvojnásobil počet svých měsíců, ale má nyní více měsíců než všechny ostatní planety sluneční soustavy dohromady,“ uvedl profesor Brett Gladman, astronom z kanadské University of British Columbia, který se na pozorování podílel. Mnohé z těchto měsíců jsou pravděpodobně pozůstatky relativně nedávných srážek větších Saturnových oběžnic.

Hledání nových měsíců je jako skládačka

K detekci nových měsíců o průměru až 2,5 km byla použita data shromážděná dalekohledem na observatoři Mount Mauna Kea na Havaji v letech 2019–2021. V posledních desetiletích se počet potvrzených měsíců neustále zvyšuje spolu se zlepšováním citlivosti teleskopů a analytických metod.

17. května 2023 v 16:44 Čas čtení 0:36 Zásadní hranici globálního oteplení o 1,5 °C pravděpodobně překročíme do pěti let, varují odborníci Zásadní hranici globálního oteplení o 1,5 °C pravděpodobně překročíme do pěti let, varují odborníci

V nejnovější studii byla použita technika procházení sekvenčních snímků rychlostí pohybu měsíců. Spojením všech snímků se nové měsíce jevily mnohem jasnější. Astronom Edward Ashton to přirovnal k dětské hře s puzzle, kdy se postupným spojováním bodů vytvářejí obrazce. „Na jedné stránce máte asi 100 různých obrysů, ale nevíte, která tečka patří ke které skládačce,“ řekl.

Domů
Sdílet
Diskuse