Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
25. května 2023 9:43
Čas čtení 0:52

Sedmnáctileté dal do pití pervitin, na následky zemřela. Dostal devět let za mřížemi

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sedmnáctileté dal do pití pervitin, na následky zemřela. Dostal devět let za mřížemi
Zdroj: Pexels/Towfiqu barbhuiya/volně k užití

Pardubický soud poslal na devět let do vězení Lukáše Holíka, který způsobil smrt nezletilé dívky. Dal jí vypít velké množství pervitinu ve vodě. Soud také rozhodl o materiální náhradě pro rodinu ve výši 700 tisíc korun.

Během léta 2021 se dva muži, Lukáš Holík a Jiří Vodák, ubytovali v Lanškrouně na Orlickoústecku společně se dvěma nezletilými dívkami a dali jim bonbony obsahující pervitin. Vodák v noci s jednou dívkou odešel pro cigarety, druhé se udělalo špatně. Holík jí dal asi tři dávky drogy rozmíchané ve vodě, sedmnáctiletá žena po desítkách minut zemřela na selhání dechových a oběhových funkcí.

Myslel si, že další dávka dívku probere

Devětadvacetiletý muž se podle státního zástupce domníval, že dívku další dávka pervitinu probere. Byl přitom zkušeným uživatelem drog. „Mrzí mne to, je mi to strašně líto,“ řekl v závěrečném vyjádření Holík.

Předseda soudu řekl, že i když dívka zemřela v důsledku Holíkova jednání a pervitin jí podal vědomě, nebylo dokázáno, že by ji chtěl úmyslně usmrtit. „Na druhou stranu byl natolik zkušeným uživatelem pervitinu, že v situaci, kdy dívka projevovala významné zdravotní potíže v podobě křečí a teploty, musel vědět, že podáním další výrazné dávky pervitinu může dojít nejen k výraznému zhoršení zdravotního stavu, ale dokonce i ke kolapsu,“ uvedl předseda soudu Jan Šlosar.

11. dubna 2024 12:00 Čas čtení 4:55 Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku

Holík přistoupil k dohodě o vině a trestu, což je polehčující okolnost, jinak by mu soud přidělil vyšší trest. Vodák drogu doma vyráběl dlouhodobě a Holík ji získával od něj. Oba muži už byli v minulosti trestáni, v současnosti jsou ve vězení za jiné trestné činy.

Domů
Sdílet
Diskuse