Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová TASR
26. května 2023 14:27
Čas čtení 0:47

FBI zveřejnila dokumenty o plánovaném atentátu na Alžbětu II.

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
FBI zveřejnila dokumenty o plánovaném atentátu na Alžbětu II.
Zdroj: TASR/AP

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zveřejnil dokumenty o plánovaném atentátu na britskou královnu Alžbětu II. během její návštěvy Spojených států v roce 1983. TASR převzala zprávu v pátek z deníku The Guardian.

Britská panovnice navštívila západní pobřeží USA v únoru a březnu 1983 se svým manželem princem Philipem. Dokument zveřejněný ve čtvrtek je zřejmě zprávou americké rozvědky o „muži, který tvrdil, že jeho dcera byla zabita gumovým projektilem v Severním Irsku“.

Muž vyhrožoval pokusem o vraždu panovnice

Tvrdil také, že plánoval ublížit královně Alžbětě II. buď tím, že „něco shodí“ z mostu Golden Gate v kalifornském San Francisku, právě když se pod ním chystala proplout britská královská jachta Britannia, nebo tím, že se pokusí zavraždit panovnici během její návštěvy Yosemitského národního parku.

24. května 2023 19:36 Čas čtení 0:30 Americký řetězec Target stahuje z prodeje výrobky s LGBT tematikou. Čelil kvůli nim výhrůžkám Americký řetězec Target stahuje z prodeje výrobky s LGBT tematikou. Čelil kvůli nim výhrůžkám

V dokumentu je zmíněn jistý klub v San Francisku, který měl pověst irské republikánské hospody navštěvované sympatizanty Irské republikánské armády. Právě v prostředí tohoto klubu se agentům zpravodajské služby podařilo získat informace o jeho plánech.

25. května 2023 8:22 Čas čtení 1:04 Kontroverzní floridský guvernér Ron DeSantis oznámil kandidaturu na prezidenta USA Kontroverzní floridský guvernér Ron DeSantis oznámil kandidaturu na prezidenta USA

FBI také zveřejnila další dokument týkající se návštěvy Alžběty II. v USA v roce 1991. Existovalo podezření, že irští republikáni plánují protestovat během baseballového zápasu, kterého se měla panovnice zúčastnit. Přestože přímo královně ani tehdejšímu americkému prezidentovi Georgi Bushovi nevyhrožovali, zakoupili si vstupenky na velkou část hlavní tribuny baseballového stadionu.

V jiném dokumentu FBI z roku 1989 se uvádí, že „potenciální hrozba pro britskou monarchii ze strany Irské republikánské armády (IRA) trvá“.

Domů
Sdílet
Diskuse