Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Daniel Mikolášik
27. května 2023 18:46
Čas čtení 1:05

Nevinný Američan seděl 33 let ve vězení. Toto řekl po osvobození

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Odsoudili ho, když mu bylo 22 let. Na svobodu se dostal v 55 letech. Celou dobu byl přitom nevinný.

Po 33 letech ve vězení byl na svobodu propuštěn muž z Kalifornie, který byl celou dobu nevinný. V případu Daniela Saldany z města Baldwin Park nedaleko Los Angeles se totiž objevily nové informace a důkazy, podle kterých zločin nespáchal, informuje CNN.

27. května 2023 9:21 Čas čtení 1:20 Velký posun v případu ztracené Madeleine McCann? V Portugalsku prohledávali oblast 50 km od místa, kde zmizela Velký posun v případu ztracené Madeleine McCann? V Portugalsku prohledávali oblast 50 km od místa, kde zmizela

Dnes už 55letého Američana poslali do vězení ještě v roce 1990 za pokus o vraždu. Odsouzen byl jako dvaadvacetiletý společně s dalšími dvěma muži (Raul Vidal a April Gallegos) kvůli incidentu, při kterém byla během jízdy autem ostřelována skupina šesti středoškoláků po školním zápase amerického fotbalu. Ty si zřejmě spletli se členy gangu. Dva z nich byli po střelbě zraněni.

Saldana po celou dobu trval na své nevině, přičemž u soudu říkal, že na místě činu se v té době ani nenacházel. Podle okresního prokurátora Los Angeles George Gascóna promluvil o jeho nevině jeden z útočníků – Raul Vidal ještě v roce 2017.

Daniel Saldana neprávom doživotie
Zdroj: TASR/AP

„Vím, že je to v rozporu s tím, co říká spis, ale Daniel Saldana je mou obětí. Ve skutečnosti je nevinný,“ řekl Vidal a jako druhého střelce označil jiného muže. Vidal byl navíc podmínečně propuštěn a deportován, protože byl v USA nelegálně. „Nikdy jsem neztratil naději,“ řekl Saldana na tiskové konferenci. „Jsem na 100 procent nevinný a říkám to od prvního dne,“ dodal.

Prokurátor se Saldanovi a jeho rodině omluvil za selhání. „Vím, že to nevrátí desetiletí, které jste prožil ve vězení, a doufám, že naše omluva je pro vás alespoň malou útěchou, když začínáte svůj nový život,“ uvedl. Podle kalifornských zákonů má Saldana nárok na kompenzaci za to, že byl nepravomocně odsouzen. „Je třeba přesně určit kolik, ale určitě to nebude zanedbatelné množství peněz,“ řekl pro CNN jeho právník Mike Romano.

Domů
Sdílet
Diskuse